Sudbine

(FOTO) "Današnji dan smo trebali zajedno slaviti" Preminuo Dušan kome je koleginica Tamara (42) donirala jetru

Dušan Kuskovski, koji se godinama borio sa teškom bolesti, preminuo je nedavno, iako mu je koleginica iz Vojske Srbije, pripadnica elitne jedinice "Kobre", donirala dio jetre krajem aprila 2023.

Dušan Kuskovski
FOTO: DRUSTVENE MREZE/SCREENSHOT

Iako samohrana majka, Tamara Morović (42), iz Beograda, pripadnica elitne jedinice Vojske Srbije “Kobre”, odvažna žena sa hrabrim srcem vojnika, nije oklijevala ni tren u želji da spase život kolegi. Bez dvoumljenja donirala dio jetre Dušanu Kuskovskom, oboljelom od autoimune bolesti, primarnog sklerozirajućeg holongitisa.

Nažalost, iako je transplantacija bila uspješna, Dušan je izgubio životnu borbu nedavno. Tom prilikom Tamara se od njega oprostila na svom Fejsbuk profilu.

– Nije ovako bilo planirano. Današnji dan smo trebali zajedno slaviti – kratko je navela uz tri njihove zajedničke fotografije.

Podarila im najljepšu godinu u životu

Pročitajte još

Govoreći za medije, ona je otkrila da je u razgovoru sa Dušanovom ženom saznala da im je uprkos svemu, podarila najljepšu godinu u životu.

– Dušanova supruga mi često govori da sam im podarila najlepšu godinu u životu. Svaki dan im je bio poklon, otkako sam im vratila nadu. Makar smo pokušali da zajedno dotaknemo cilj. Nije mala stvar kad ti neko u najtežoj situaciji obeća da će dati sve od sebe. Bar sam im vratila nadu – rekla je Tamara za Novosti.

Karijeru prekinuo 2017. godine zbog bolesti

– Dugo je tražio donora za operaciju u Beču, a novac je obezbijedio vojni fond zdravstva. Rečeno mu je da dođe sa donorom. Poslije nekog vremena, rekao mi je da ga još traži. Pomislila sam na njegove kćerkice, da treba da rastu uz oca, sjetila sam se da smo ista krvna grupa, i prelomila. Svjesno sam ušla u rizik – priča Tamara.

Kako kaže, priprema za transplantaciju bila je puna izazova.

– Prijavila sam se na VMA. Počele su dugotrajne provjere, analize kompatibilnosti naših organa. Dugo je trajalo odobravanje zahtjeva za intervenciju u Austriji, a svaki trenutak Dušanu je bio dragocjen. Odbili su nas zbog sumnje od komplikacija i stava etičke komisije da se ukoliko donor i pacijent nisu u rodbinskoj ili emotivnoj vezi, zahtjev za transplantaciju ne prihvata. Dušan je izgubio nadu i potražio pomoć u Turskoj. Ubrzo je stigao pozitivan odgovor iz bolnice – prisjeća se ona.

FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Dijelili su bol i nadu

Atmosfera u sobi u kojoj su ležali bila je prožeta žudnjom za životom i borbom sa sopstvenim tijelom.

– Noći su bile beskrajni okeani bola. Nismo imali snage za duge razgovore. Svaki naš uzdah i jauk postajali su dijalog. Dij Tamara se vratila za Beograd posle mesec dana. Očekivala je da će i Dušan doći brzo, jer je operacija uspela. Nažalost, sudbina je htela drugačije. Preminuo je uprkos svim naporima.

Dogodile su se neočekivane komplikacije, nezavisno od uspjeha transplantacije – priča Tamara. Dušanu su počeli da otkazuju organi. Jedan po jedan. Posljednja je stala jetra

Ali, gubitak prijatelja nije kraj ove priče, već početak novog poglavlja. Dušanova porodica postala je i njena, a Tamarin hrabri čin most koji ih povezuje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu