Kultura

(FOTO) Drugo veče pozorišnog festivala "Ljubica": U Kulturnom centru Gradiška odigrana predstava "Čelične magnolije"

Druge večeri pozorišnog festivala „Ljubica“, u Kulturnom centru u Gradišci večeras je odigrana predstava „Čelične magnolije“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Festival Ljubica
FOTO: RTVGRADIŠKA

Ova predstava, autora Roberta Harlinga, u režiji Ane Grigorović, prva je od četiri predstave takmičarskog dijela ovogodišnjeg festivala.

Festival Ljubica
FOTO: RTVGRADIŠKA
Festival Ljubica
FOTO: RTVGRADIŠKA
Festival Ljubica
FOTO: RTVGRADIŠKA

Na dirljiv i duhovit način govori o prijateljstvu i solidarnosti zasnovanom na šest ženskih uloga koje tumače Snježana Mišić, Božana Kukilo, Dragana Marić, Dana Poletan, Slađana Zrnić i Vedrana Mačković.

Riječ je o kultnom pozorišnom tekstu koji je od prvog izvođenja 1987. godine postavljen na brojnim scenama širom svijeta, a doživio je i filmsku adaptaciju.

Glumica Dana Poletan istakla je da je zadovoljna reakcijom gradiške publike na predstavu koja je univerzalna priča o prijateljstvu, ljubavi i podršci, ali i samom organizacijom festivala.

Zadovoljna reakcijom publike bila je i glumica Slađana Zrnić, koja je rekla da je počastvovana što drugi put učestvuje na festivalu „Ljubica“, te da je imala tremu i dodatnu odgovornost jer je na prošlogodišnjem festivalu dobila nagradu za najbolju glumicu.

Ona je naglasila da je festival „Ljubica“ dobar primjer decentralizacije kulture u Republici Srpskoj, te da puna pozorišna sala sama govori da je ovaj događaj bio potreban Gradišci.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Zlatan Vidović rekao je da vjeruje da će sve predstave na festivalu biti kao i prve dvije večeri, te je zadovoljstvo gradiške publike da je imala priliku da pogleda odličnu predstavu „Čelične magnolije“ u sjajnom izvođenju ženskog glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Festival „Ljubica“ počeo je sinoć izvođenjem monodrame „Povratak“, u kojoj Vidović glumi, a čiju režiju potpisuje Gvozden Đurić.

Predstava „Istina“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banjaluke na programu je sutra, 22. maja, dok će u četvrtak, 23. maja, biti odigrana predstava Gradskog pozorišta Semberija „Pevanje i ćutanje Sofke Nikolić“.

Pročitajte još

Takmičarski dio festivala biće završen u petak, 24. maja, predstavom „Kauboji“ Pozorišta Prijedor.

Festival će biti zatvoren u subotu, 25. maja, dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima, a u revijalnom dijelu festivala beogradski glumci Vuk Kostić i Sloboda Mićalović izvešće predstavu „Dečije povrede“.

Drugi festival pozorišta Republike Srpske „Ljubica“, koji se održava u gradiškom Kulturnom centru, organizuje Gradsko pozorište Gradiška u saradnji sa gradom Gradiška i Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Festival nosi ime prve profesionalne glumice u BiH Ljubice Lazić Stefanović, rođene u Gradišci 1888. Godine, prenosi RTV Gradiška.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu