Svijet

(FOTO) GALAKTIČKI TRIO Astronomi otkrili 3 najstarije galaksije u univerzumu

 Astronomi koji koriste svemirski teleskop "Džejms Veb" pronašli su tri najranije galaksije u univerzumu, formirane kada je kosmos bio star samo 400 do 600 miliona godina.

Pogled na Zemlju iz svemira
FOTO: NASA

Na slikama koje je napravio teleskop, ovaj galaktički trio podsjeća na nejasne crvene mrlje koje se hrane obližnjim helijumom i vodonikom.

Ovi elementi održavaju takve galaksije dok rastu i pomažu da se oblikuju u poznate elipse i spirale koje vidimo širom kosmosa, piše portal “Spejs”.

– Moglo bi se reći da su ovo prve `direktne` slike formiranja galaksija koje smo ikada vidjeli – saopštio je autor studije Kasper Elm Hajnc, astrofizičar u danskom centru DAVN.

On je rekao da je “Džejms Veb” do sada pokazao rane galaksije u kasnijim fazama njihove evolucije, a da smo ovdje svjedoci njihovog rođenja, a time i izgradnje prvih zvjezdanih sistema u univerzumu.

Koautor studije Darat Votson rekao je da su ove rane galaksije “poput svjetlucavih ostrva u moru neutralnog, neprozirnog gasa”.

Taj gas nastao je u ranoj fazi univerzuma od atoma vodonika, a počeo je da se formira oko 400.000 godina nakon velikog praska, kada je u svemiru vladala potpuna tama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu