Banjaluka

(FOTO) Građani pretresaju gradsku kasu: Večeras centralna javna rasprava o budžetu Banjaluke

Nacrt budžeta Grada Banjaluka za 2024. godinu je na javnoj raspravi, a centralna javna rasprava sa građanstvom biće održana večeras u 17 časova u Banskom dvoru, saopšteno je iz gradske uprave.

prazan trg u centru Banjaluke
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjećamo, prema Nacrtu, koji su nedavno usvojili odbornici Skupštine Grada, budžet Banjaluke za 2024. godinu trebalo bi da iznosi 187,89 miliona KM, što je za oko 25 miliona manje, u odnosu na rebalasirani budžet iz ove godine.

Skupština grada Banjaluka
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo smanjenje je uglavnom rezultat očekivanog manjeg priliva novca od kredita.

Ipak, iako je budžet manji, a planirana su i značajna sredstva za otplatu kredita iz prethodnog perioda, stavka za plate i lična primanja zaposlenih u Gradskoj upravi i gradskih funkcionera je povećan u odnosu na ovu godinu.

Rashodi za lična primanja planirani su u iznosu od 51,9 miliona KM što je povećanje za 2,9 miliona KM ili 6,1 odsto.

Za doznake na ime socijalne zaštite je predviđeno 29,5 miliona KM što je za 5,24 miliona KM ili 21,6 odsto više nego u 2023. godini.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ranije je izjavio da nikad do sada u Banjaluci nije bio veći broj direktnih oblika podrške građanima.

draško stanivuković gradonačelnik banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Planiran je nastavak podrške kroz besplatne udžbenike, besplatne građevinske dozvole, besplatnu legalizaciju, besplatne priključke na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, ali osim toga ostaje i naše strateško opredjeljenje za besplatan javni prevoz za višečlane porodice i penzionere – rekao je Stanivuković.

On je ocijenio da je budžet grada za 2024. godinu “razvojni, ali i izuzetno socijalno odgovoran.”

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, građani svoje primjedbe, sugestije i prijedloge u vezi sa budžetom, mogu dostaviti i elektronskim putem i-mejl adrese [email protected], kao i poštom na adresu: Gradska uprava Grada Banjaluka, Trg srpskih vladara br. 1, sa naznakom “Odjeljenje za finansije”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije