Svijet

(FOTO) Građani uznemireni, telefonske linije se usijale: Dramatično u Švedskoj nakon upozorenja na rat sa Rusima

Upozorenje dva visoka zvaničnika odbrane da se Šveđani pripreme za rat, izazvalo je veliku zabrinutost i optužbe za podizanje panike.

(FOTO) Građani uznemireni, telefonske linije se usijale: Dramatično u Švedskoj nakon upozorenja na rat sa Rusima
FOTO: NAINA HELEN JAAMA/EPA

Kako piše BBC ministar civilne odbrane Karl-Oskar Bolin rekao je na konferenciji održanoj u nedjelju “da bi moglo doći do rata u Švedskoj”.

Njegovu poruku je potom podržao i glavni vojni komandant general Mikael Bajden, koji je rekao da bi “svi Šveđani trebalo da se psihički pripreme za tu mogućnost”.

Međutim, opozicioni političari su se usprotivili takvom tonu upozorenja.

Bivša premijerka Magdalena Anderson rekla je za švedsku televiziju da, iako je bezbednosna situacija ozbiljna, “nije kao da je rat pred vratima”.

Bris, organizacija za prava djeteta, saopštila je da njena nacionalna linija za pomoć obično ne dobija pozive građana koji se raspituju o mogućnostima za rat. Ali ove nedelje je zabilježen porast zabrinutih poziva mladih koji su vidjeli vijesti ili postove na TikToku, a koji govore o tome.

Pročitajte još

– Ovo je bilo dobro pripremljeno, nije bilo nešto slučajno. Trebalo je da pruže informacije namijenjene djeci kad izađu sa ovakvim informacijama za odrasle – rekla je portparolka Brisa Maja Dal za BBC.

“To je poziv za buđenje”

Uprkos oštroj poruci, primjedbe ministra civilne odbrane i vojnog načelnika smatraju se pozivom za buđenje.

Poslije više od dva vijeka mira, Švedska je na nekoliko koraka od pridruživanja NATO savezu, čekajući zeleno svjetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske.

Vrhovni komandant je rekao da njegove primjedbe nisu ništa novo.

On je prije mjesec dana posjetio ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna u grupi zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote. Takođe se navodi da Stokholm razmatra slanje naprednih borbenih aviona Gripen u Ukrajinu.

Vladimir Zelenski
FOTO: JAVAD PARSA /EPA

– Moja ambicija sa ovim nije da brinem ljude već da navedem što više njih da razmišljaju o sopstvenoj situaciji i sopstvenim odgovornostima – rekao je general Bajden za novine “Aftonbladet”.

Finska se već pridružila NATO-u, a ruski zvaničnici sugerišu da će ona biti “prva koja će patiti” ako tenzije sa NATO-om eskaliraju.

Švedski ministar civilne odbrane rekao je da njegov cilj nije da ljudi “ne mogu da spavaju”, već da steknu svijest o tome šta se zaista dešava. On je apelovao na lokalne vlasti, organizacije za vanredne situacije i pojedince da reaguju.

– Ako postoji nešto što me drži budnim noću, to je osjećaj da se stvari odvijaju presporo – rekao je Bolin na konferenciji u nedjelju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku tokom konferencije da radi sa njegovom zemljom i drugima na proizvodnji oružja uz poruke da “zajedno ojačamo”.

Premijer Ulf Kristerson je dodao da će Švedska 2024. godine ispuniti cilj NATO-a da potroši 2 odsto svog BDP na vojnu odbranu, udvostručujući svoju potrošnju od 2020. godine.

“Švedske snage su kompetentne, ali nedovoljne”

Oskar Jonson, stručnjak za odbranu, rekao je da je ton upozorenja načelnika odbrane bio nešto poput “bure u šoljici čaja” i da je 90 odsto onoga što je rečeno proizašlo iz frustracije što se premalo radi na izgradnji civilne i vojne odbrane.

Švedska se sprema za rat
FOTO: NAINA HELEN JAAMA/EPA

– Vrijeme je ograničeno i njegov cilj bije da pozove na buđenje agencije, pojedince i odeljenja – rekao je on za BBC.

– Švedske oružane snage su nevjerovatno kompetentne, ali razmjere nisu ni blizu. Posljednji Zakon o odbrani kaže da treba da formiramo 3,5 brigade, dok je Ukrajina imala 28 kada je rat počeo – dodao je.

Upozorenje generala Bajdena da se građani psihički pripreme za rat palo je teško nakon upozorenja od prije mjesec dana šefa poljskog Biroa za nacionalnu bezbjednost (BBN), Jaceka Sieviere, koji je rekao “da bi izbegle rat sa Rusijom, zemlje na istočnom krilu NATO-a bi trebalo da usvoje trogodišnji vremenski horizont za pripremu za konfrontaciju”.

On je rekao da je izvještaj Njemačkog savjeta za spoljne poslove u kojem se sugeriše da bi Njemačka i NATO trebalo da pripreme svoje oružane snage da budu u stanju da se odupru ruskim napadima za šest godina “previše optimističan”.

Oskar Jonson, stručnjak sa Švedskog univerziteta odbrane, rekao je da, iako je rat moguć, biće potrebno nekoliko faktora da dođe do toga: ruski rat u Ukrajini se privodi kraju, njena vojska ima vremena da obnovi i ponovo naoruža svoje borbene snage i da Evropa izgubi vojnu podršku SAD.

Sve je to u okviru mogućnosti, dodao je on.

Podsjetimo, švedski ministar civilne odbrane upozorio je da bi se Šveđani poslije 210 godina života u miru uskoro mogli suočiti sa ratom i pozvao građane da se pridruže dobrovoljnim odbrambenim organizacijama u pripremi za potencijalni oružani sukob, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu