Banjaluka

(FOTO) "Ide i Tito i Dodik, ali idu i hramovi" Prodavci suvenira u Banjaluci ponudu prilagodili klijenteli

Tito za 8 maraka, a ima i jeftinijih varijanti. Isto toliko košta i Hram Hrista Spasitelja, ako ga pazarite na Trgu Krajine u Banjaluci.

suverniri sa likom dodik i tita
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

Radi se, naravno o suvenirima, u ovom slučaju o običnim “teretnim” šoljama za čaj, na kojima su oslikani odavno pokojni Maršal ili banjalučki saborni hram.

Na suvenirima, koje nude ulični prodavci, ima i motiva koji nemaju bog zna kakve veze s Banjalukom, kao što je, na primjer, Manastir Ostrog, ali čemu cjepidlačiti. Važno je da je asortiman prilagođen željama kupaca.

Pravo da vam kažem, ide dobro Tito, a idu i hramovi, zavisi šta ko voli – kaže Velimir, iskusni ulični prodavac sa Trga.

prodaja kalendara sa likom tita
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
prodaja suvernina
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
prodaja suvernira sa likom tita
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

Slovenci, koji su najčešći turisti u Banjaluci, a u decembru i tokom novogodišnjih praznika dođe ih na hiljade, poznati su kao jugonostalgičari. Zato i magnetići u obliku “fiće”, “stojadina”, ili zastave SFRJ sa petokrakom idu kao alva.

S druge strane, ima i kupaca, kako među gastarbajterima, tako i među posjetiocima iz drugih krajeva Srpske ili iz Srbije, koji vole suvenire s vjerskom tematikom, pa su hramovi i ikone svetitelja dobitna kombinacija, i na magnetima i na kalendarima.

Dobro se prodaju i magneti sa likom Milorada Dodika, mada on nije ni Tito, ni svetac.

-Biće da je nešto između, pa dobro prolazi kod različite klijentele – kaže mudro jedan ulični prodavac. Sve u svemu, kupaca ima. Istina, manje nego ranijih godina, ali i naroda je, generalno, manje, svuda pa i u Banjaluci. Ali, ni suveniri, bar oni koji se prodaju na ulici, u Banjaluci nisu skupi, kao u nekim drugim gradovima.

Malih pravoslavnih kalendara za prestupnu 2024. godinu ima čak i za marku, magnetići koštaju od 3 do 10 maraka, oslikane šoljice 8, a zidni kalendari, pa i oni sa slikama Josipa Broza Tita, koštaju od 7 do 10 maraka.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu