Društvo

(FOTO) Imaju samo jednog zaposlenog viška: Ovaj grad u Srpskoj je ŠAMPION transparentnosti

Gradovi u Srpskoj masovno krše Zakon o lokalnoj samoupravi, koji definiše na 1.000 stanovnika treba da bude 3 zaposlenih u administraciji, jedan grad ipak se izdvojio kao grad za primjer.

(FOTO) Imaju samo jednog zaposlenog viška: Ovaj grad u Srpskoj je ŠAMPION transparentnosti
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Pokazalo je to istraživanje “Analiza o zapošljavanju u ministarstvima i gradovima Republike Srpske”, koje je provelo Udruženje “Restart Srpska”.

Grad Laktaši, prema ovom istraživanju,  ima samo jednog zaposlenog viška u Gradskoj upravi što ga svrstava u gradove rekordere po broju zaposlenih. 

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

– Prema popisu u Laktašima živi 34.210 stanovnika. U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi u Gradskoj upravi u Laktašima bi trebalo da budu zaposlene 103 osobe, a u 2023. godini su 104 zaposlena – prenosi magazin Buka, pozivajući se na ovu analizu.

Pročitajte još

-Laktaši imaju svega jednog zaposlenog više nego što je to dozvoljeno, to je za pohvalu. Iz Dervente nam nisu odgovorili nikako – rekao je Velizar Antić komentarišući ovo istraživanje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Grad Laktaši također ne krši propis od maksimalno 10 odsto zaposlenih na određeno vrijeme i po drugim osnovama u odnosu na zaposlene na neodređeno vrijeme.

Naime, Laktaši nemaju zaposlenih po ugovoru o djelu.

Pomenuto istraživanje tako je proglasilo Laktaše apsolutnim pobjednikom i po pitanju transparentnosti i po pitanju poštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi.

– Gradska uprava Laktaši poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i u kratkom roku od nekoliko dana je odgovorila na upit – navodi se u istraživanju.

Inače pomenuto istraživanje bilo je fokusirano smao na gradove u zaposlene u gradskim upravama, ali u Ministarstvima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije