Svijet

(FOTO) "ISTORIJSKI DAN" Zelenski i Bajden potpisali desetogodišnji bezbjednosni sporazum između SAD i Ukrajine

Američki predsjednik Džozef Bajden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su danas desetogodišnji bezbjednosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Bajden je nakon potpisivanja izjavio da je rat u Ukrajini bio test za cijeo svijet, da li će stajati uz Ukrajinu i za “suverenitet i slobodu, protiv tiranije”, prenosi CNN.

– Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom svijeta su konstanto odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet… stajaćemo uz Ukrajinu – poručio je Bajden.

Zelenski je izjavio da je riječ o “istorijskom danu” i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija “prava globalna prijetnja”.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA
Vladimir Zelenski i Džo Bajden
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

– Ovo je sporazum o bezbjednosti i stoga o zaštiti ljudskog života. Ovo je sporazum o saradnji i stoga o tome kako će naše države postati jače. Ovo je sporazum o koracima koji će garantovati održiv mir i stoga od njega imaju korist svi u svijetu – ocijenio je Zelenski.

Sporazum, potpisan na marginama samita G7 u Italiji, trebalo bi da bude korak ka članstvu Ukrajine u NATO, piše u dokumentu, prenosi Rojters.

– Stranke priznaju ovaj sporazum kao podršku mostu ka eventualnom članstvu Ukrajine u NATO savezu – navodi se u tekstu.

Pročitajte još

Dodaje se da će se u slučaju oružanog napada ili prijetnje protiv Ukrajine, visoki američki i ukrajinski zvaničnici sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovorima i utvrdili dodatne odbrambene potrebe Kijeva.

Prema sporazumu, SAD ponovo potvrđuju podršku ukrajinskoj odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta, u trenutku ponovnog pritiska Rusije na istočnom frontu Ukrajine, prenosi Rojters.

Da bi se osigurala bezbjednost Ukrajine, obe strane priznaju da je Ukrajini potrebna značajna vojna sila, snažni kapaciteti i stalna ulaganja u njenu odbrambenu industrijsku bazu koja su u skladu sa standardima Severnoatlantskog saveza (NATO) – navodi se u tekstu.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Napominje se da SAD namjeravaju da obezbjede “dugoročnu materijalnu, savjetodavnu, obavještajnu, bezbjednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku, i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbjednosnih i odbrambenih snaga sposobnih da brane suverenu, nezavisnu, demokratsku Ukrajinu”.

Istovremeno, dokument, kako je juče objašnjeno u Beloj kući, ne uključuje nikakve obaveze Vašingtona da koristi svoje snage za zaštitu Ukrajine.

Takođe ne sadrži nikakve novčane obaveze za američku stranu.

Vladimir Zelenski i Džo Bajden
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i premijer Japana Fumio Kišida potpisali su ranije danas u Italiji bilateralni sporazum o podršci Ukrajini i saradnji između Kijeva i Tokija.

Ukrajina je, tokom više od dvije godine otkako traje agresija Rusije, potpisala prije ovog 15 sličnih sporazuma kojima se obećava dugoročna podrška  saveznika Kijeva, uključujući Britaniju, Francusku i Njemačku.

Samit G7 danas je počeo u mjestu Borgo Enjacija, u Italiji, a na otvaranju je postignut dogovor o predlogu SAD da zemlje članice podrže zajam od 50 milijardi dolara Ukrajini koristeći zamrznutu rusku imovinu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu