Svijet

(FOTO) "Izgledi Ukrajine za uspjeh su mutni" Rusija će imati vojnu i političku prednost u nastavku rata

Vaol Strit Žurnal je objavio da će se sljedeća godina pokazati kao izazovna za odbranu Ukrajine i da bi se njena pozicija na bojnom polju mogla promijeniti ove zime.

Ukrajinska vojska rat
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Istovremeno, malo je vjerovatno da će Rusija osigurati velike pobjede uprkos svojim prednostima. Kijevu se savjetuje da poboljša mobilizaciju i obuku svojih trupa, da napusti ofanzivu i da ojača svoje linije odbrane.

Autor priče, Markus Voker, istakao je da će rat Rusije protiv Ukrajine uskoro ući u treću godinu, a da će Moskva imati prednost na vojnom, političkom i ekonomskom frontu.

Rusija ima mnogo više ljudi za popunjavanje svojih snaga nego Ukrajinci.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao je da rusku ekonomiju postavi na ratnu osnovu, iskorištavajući ogromne prihode od nafte kako bi zaobišao sankcije. A politička paraliza u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi ugrožava protok oružja i sredstava od kojih zavisi opstanak Ukrajine.

– Nered na Zapadu i rastuća posvećenost Rusije ljudskim i industrijskim resursima ukazuju na gorku godinu u defanzivi za Ukrajinu. Ali ograničenja ruske vojske u ofanzivi, pokazana u iscrpljujućoj borbi za grad Avdijevku, sugerišu da je vjerovatnije da će se postići mali dobici nego da se postigne napredak – navodi se.

Ukrajinska vojska rat
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

List dodaje da je Putin još daleko od osvajanja ukrajinskih regiona na koje je Rusija tvrdi da polaže pravo, a kamoli od postizanja svog većeg cilja pokoravanja Ukrajine.

– Materijalne prednosti u 2024. su uglavnom na strani Rusije, ali ne izgledaju dovoljno odlučujuće da Rusija može postići svoje političke ciljeve. Netačno je sugerisati da Rusija pobjeđuje u ratu. Međutim, ako se sljedeće godine ne donesu prave odluke u vezi s pristupom Ukrajine i zapadnim resursima, onda izgledi Ukrajine za uspjeh izgledaju mutni – kazao je Mišel Kofman, saradnik u Karnegi endaument za međunarodni mir.

List ističe da ratni cilj Zelenskog da potpuno obnovi međunarodne granice Ukrajine Zapad smatra nerealnim.

Neki Evropski službenici strahuju da bi se položaj Ukrajine na frontu mogao pogoršati ove zime.

U tekstu se ističe da ukrajinskim oružanim snagama nedostaje pješadije nakon što su pretrpjele velike gubitke u ljetnoj kontraofanzivi i tokom žestoke odbrane grada Bahmut prošle zime.

Pročitajte još

– Zahvaljujući nefunkcionalnom sistemu regrutovanja koji je opterećen korupcijom, mnogi od njih su muškarci u 40-im godinama i često su poslani u rovove sa premalo obuke – tvrdi Voker.

Dodaje da nedostatak municije znači da Ukrajina vjerovatno neće moći da pokrene još jednu veliku ofanzivu neko vrijeme.

– Uspostavljanje mostobrana od ukrajinske vojske na istočnoj obali rijeke Dnjepar u oblasti Herson je rijetka svijetla tačka , iako malog obima . navodi se.

List dodaje da obje strane treško napreduju preko otvorenog teško miniranog terena.

Sve to podstiče percepciju u Njemačkoj da bi prekid vatre i pregovori s Rusijom bili u interesu Ukrajine. Istovremeno, zapad je poduzeo skromne korake da poveća vojnu proizvodnju i usporio je ukrajinsko naoružavanje, dok je Rusija povećala proizvodnju dronova i na jesen dobila milion projektila od Sjeverne Koreje.

FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL/EPA
FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL / POOL/EPA

List dalje navodi da je južnokorejska municija pomogla ukrajinskog artiljeriji da postigne partite s ruskim snagama u dijelu 2023. godine, ali sada se ukrajinske trupe ponovo suočavaju s nedostatkom.

U međuvremenu, VSŽ izvještava da ukrajinski oficiri i zapadni stručnjaci vjeruju da iscrpljene ukrajinske trupe i dalje mogu organizovati efikasnu odbranu duž linije kontakta mobilizacijom svojih resursa i ograničavanjem Rusije na lokalizirane dobitke.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane planira izgradnju novih odbrambenih utvrđenja nakon što je ovog ljeta uvidjelo koliko su efikasna ruska utvrđenja na jugu Ukrajine.

– Sljedeća godina može biti dobro iskorištena kao godina izgradnje za rekonstruisanje ukrajinske vojske – naznačio je Kofman.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije