Kultura

(FOTO) "Ja sam muškarac godine" Marina Abramović dobila uglednu nagradu, a potom je zamolila prisutne za tišinu

Njemačko izdanje časopisa za muškarce dodijelilo je Marini Abramović nagradu Umjetnička ikona na svojoj 25. gala svečanosti Muškarci godine.

(FOTO) "Ja sam muškarac godine" Marina Abramović dobila uglednu nagradu, a potom je zamolila prisutne za tišinu
FOTO: MUZEJ SAVREMENE UMJETNOSTI BEOGRAD/RAS SRBIJA

Kontroverzna umjetnica performansa je potom sve na skupu u Berlinu zamolila za tišinu.

Zatražila je od publike, koja je sjedila za dugačkim stolovima na svečanoj večeri, da ćuti, sa poštovanjem. Svako je trebalo samo da dodirne rame osobe kraj sebe i nijemo razmišlja o ljubavi prema bližnjima i planeti. Publika ju je poslušala.

Marina Abramović je, primivši nagradu u četvrtak kasno uveče, na svoj 77. rođendan, održala govor u kome je ukazala na nesreću i ratove u svijetu. Sve što se o tome govori, objasnila je, posebno o Izraelu i ratu u Gazi, brzo se može pogrešno protumačiti.

Pročitajte još

Iako se nagrade časopisa zovu Muškarci godine, ali ih već odavno dodeljuje i ženama. Abramovićeva je priznanje primila radosno: “Ja sam muškarac godine.”

Nagradu je dobio i njemačka glumca Luisa Hofmana, aktivistu pokreta protiv rasizma u SAD i fudbalskog kvoterbeka Kolina Kepernika, francuskog modnog dizajnera Ludovika de Sen Sernena i američku pjevačicu Еriku Badu.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije