Društvo

(FOTO) "Jeftinije je doletjeti do nje, nego naručiti hranu za ponijeti" Britanski mediji ODUŠEVLJENI BOSNOM I HERCEGOVINOM, nekoliko mjesta preporučuju za obaveznu posjetu

Poznati magazin Express još jedan je od britanskih medija koji su Bosnu i Hercegovinu svrstali na listu destinacija koja se mora posjetiti.

(FOTO) "Jeftinije je doletjeti do nje, nego naručiti hranu za ponijeti" Britanski mediji ODUŠEVLJENI BOSNOM I HERCEGOVINOM, nekoliko mjesta preporučuju za obaveznu posjetu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

BiH je, kažu, potcijenjena evropska destinacija, gdje možete vidjeti “čarobne” prizore, a neki Britanci koji su je posjetili opisuju je kao “raj na zemlji”.

Postoji zemlja u Evropi koju Britanci često zanemaruju, ali ona je dom nekim od najljepših prirodnih čuda na svijetu – a jeftinije je doletjeti do nje nego naručiti hranu za ponijeti – piše Express u uvodu teksta.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
banjalučko kupalište vrućica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a Britanci već listaju kataloge turističkih agencija, koje nude široku ponudu, zahvaljujući pristupačnosti nizu različitih zemalja s vrlo različitim kulturama. Ali, ako ste već izbacili uobičajene sumnjivce poput Pariza i Rima sa svog popisa, možda žudite za novom inspiracijom.

Smještena na Balkanskom poluostrvu u jugoistočnoj Evropi, Bosna i Hercegovina je dugo bila neprimjetno odredište za odmor za Britance. Međutim, viralni videozapisi koji prikazuju spokojnu ljepotu ove zemlje mogli bi to uskoro promijeniti – piše Express, navodeći brojne videozapise britanskih influensera koji su već imali priliku putovati kroz BiH.

Magazin izdvaja vodopad Kravice – jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija BiH, gdje posjetioci mogu zaroniti u smaragdnu vodu, okruženu kaskadama koje se spuštaju niz zelenilo. 

-Bosna i Hercegovina se takođe može pohvaliti svetom planinom Križevac, na kojoj se prema legendi Djevica Marija ukazala šestoro djece kako bi im prenijela poruku mira i molitve. Bez obzira na vašu vjeru, četvorosatno pješačenje stjenovitim terenom nagradće vas pogledima koji oduzimaju dah. A za one željne malo više avanture, špilja Vjetrenica duga četiri milje je mjesto koje morate posjetiti. Ovo podzemno čudo krase nadgrobni spomenici iz 15. vijeka na ulazu i jedinstvene formacije stijena – navodi se između ostalog.

Brojni ljubitelji putovanja komentarisali su videozapise iz BiH, nazivajući zemlju “najljepšim mjestom na svijetu“, dok je jedan korisnik dodao: “Bio sam ovdje, bilo je apsolutno čarobno. Volio bih ponovno posjetiti Bosnu“. S aerodroma Luton i Stansted dostupni su direktni letovi za Sarajevo. Za one koji imaju fleksibilnost u svom rasporedu, Express savjetuje rezervaciju i više nego pristupačnih avio karata po cijeni već od 18 funti, prenosi N1.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu