Banjaluka

(FOTO) Kićenje grada mimo tendera: Radnici postavljaju nakit, a nabavka od 49.500 KM još nije ugovorena

Administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića je i ove godine kao i prošle ukrasila uži centar Banjaluke povodom novogodišnjih praznika, iako tender za odabir firme koja bi trebala biti zadužena za taj posao još nije okončan.

postavljanje novogišnji nakit
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Naime, Grad Banjaluka je raspisao je nabavku za realizaciju ovog posla 24. novembra vrijednu 49.500 KM bez PDV ili 57.915 KM.

Rok za dostavu ponuda je bio 4. decembar, ali on je produžen na 11. decembar što znači da tenderska procedura nije okačena, ali situacija na trenu pokazuje da je posao u procesu realizacije.

postavljanje novogišnji nakit
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Novogodišnji nakit je, između ostalog, postavljen u Gospodskoj ulici, dok je u parku “Petar Kočić“ postavljeno svijetleće drvo – piše Capital.

Osim toga mogu se vidjeti kamioni na kojma su radnici koji vrijedno postavljaju nakite na stubovima javne rasvjete uz glavnu saobraćajnicu u centru grada.

Na kamionima je vidljiv natpis firme „Tekton“, pa se postavlja pitanje pod kojim uslovima je to organizovano.

Pročitajte još

Ukrašavanje grada je bila tema koja je pokrenuta na aktuelnom času zadnjeg zasjedanja Skupštine grada Banjaluka.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić je rekao da se kićenje grada finansira iz sopstvenih sredstava Grada Banjaluka i da u tome učestvuju zaposleni Gradske uprave.

Šta kaže gradonačelnik?

U priču se umiješao i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je imao svoje viđenje situacije.

– Šta mi sada trebamo da čekamo i da ne okitimo grad? Problem je što neka druga firma kiti grad. To su ljudi koji su korektni i koji su radili za grad i zaradili za grad i na naš poziv su spremni da rade, a da ne naplate ništa. To treba biti pohvalno, a ne predmet spekulacije – rekao je Stanivuković.

Urednik portala „Pratimo tendere“ Slobodan Golubović je kazao da je ovo pravi primjer kako ugovornim organima, koji troše novac građana Zakon o javnim nabavkama i njime propisane procedure služe samo da bi se zadovoljila forma, dok se poslovi dogovaraju koruptivno “u četiri oka”.

Sigurno je da ovo nije jedini primjer, ali je toliko vidljiv da ne treba biti nikakav stručnjak da se konstatuje zloupotreba javnih sredstava – naveo je Golubović.

Po njegovom mišljenju, cijela situacija predstavlja klasično obesmišljavanje cijelog sistema javnih nabavki do te mjere da se postavlja pitanje da li nam je on kao takav uopšte potreban.

– Kakav god sistem javnih nabavki da imamo on ne vrijedi bez sankcija za one koji ga zloupotrebljavaju – zaključio je Golubović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije