Društvo

(FOTO) Međunarodni dan osoba sa invaliditetom: U Modriči položeni vijenci na spomenik poginulim borcima

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, u Modriči je obilježen polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima.

modriča dan osoba invaliditet
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Vijence na su položili predstavnici Opštinske boračke organizacije i opštinske uprave Modriča.

Oko 45.000 boraca Vojske Republike Srpske iz Odbrambeno – otadžbinskog rata izašli su kao invalidi, dok ih je danas prema evidenciji oko 29.500. Na području opštine Modriča evidentiran je 571 korisnik ličnih prava.

Prava ratnih vojnih invalida utvrđena opštinskom Odlukom o dopunskim pravima boraca, PPB i RVI su: Lična invalidnina, dodatak za njegu i pomoć, ortopedski dodatak, dopunsko materijalno obezbjeđenje, zdravstvena zaštita, ortopedska i druga pomagala, banjsko i klimatsko liječenje, prednost u zapošljavanju, prednost u stambenom zbrinjavanju, poreske i carinske olakšice, otklanjanje arhitektonskih barijera, obezbjeđenje prostora za parkiranje, prednost u korišćenju usluga republičkih organa,javnih ustanova i ostalih pravnih subjekata prilikom rješavanja svojih prava i interesa, te prednost pri upisu djece u obrazovne ustanove, dodjeljivanju stipendija za školovanje i smještaja u studentske domove.

modriča dan osoba invaliditet
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
modriča dan osoba invaliditet
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
modriča dan osoba invaliditet
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
modriča dan osoba invaliditet
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, zajedno sa Boračkom, organizacijom nastojimo da iskažemo poštovanje prema svim invalidnim osobama. Opština Modriča izdvaja značajna sredstva za ovu populaciju i jedna je od prvih koja je donijela Odluku o dopunskim pravima, prije svega za lica koja su tokom devedesetih godina postala invalidna. U budžetu prošle godine smo izdvojili oko 200.000 KM, a i ove godine rebalansom za navedene kategorije. Opština Modriča izdvaja i sredstava za sva ona udruženja i kategorije, od djece najmanjeg uzrasta pa do ljudi u trećoj životnoj dobi, koji su kategorisani i svrstani u invalidna lica. Pedeset posto njihovih prava izdvaja se iz budžeta Opštine. Broj takvih lica je u značajnom porastu. U januaru 2021. godine po tom osnovu izdvojeno je 40.000 KM, a u decembru 2023. taj iznos mjesečno je 80.000. To je zabrinjavajući podatak, ali i smjernica kako pristupiti brizi prema invalidnim osobama, kako i na koji način rješavati njihova prava, jer mnoga od njih su samo na papiru i nisu zaživjela u stvarnom životu – istakao je načelnik opštine Jovica Radulović.

– Konstantna obaveza Boračke organizacije i opštinske uprave je da brinu o potrebama invalida tokom čitave godine u mogućnostima koliko to budžet dozvoljava i ostali uslovi. Smatram da smo mnogo angažovani, mada uvijek može više. Ratni vojni invalidi živce u otežanim uslovima, kao i većina boračke populacije – izjavio je Željko Terzić, predsjednik Opštinske boračke organizacije.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije