Politika

(FOTO) Na sjednici izglasano više zaključaka: PDP podržava održavanje Svesrpskog sabora, ali smatra da je vlast zloupotrijebila ovaj događaj

Sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa održana je danas u Banjaluci. Pored priprema za Lokalne izbore razgovaralo se o aktuelnim političkim temama i jednoglasno izglasano više zaključaka.

(FOTO) Na sjednici izglasano više zaključaka: PDP podržava održavanje Svesrpskog sabora, ali smatra da je vlast zloupotrijebila ovaj događaj
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Predsjedništvo PDP je pozdravilo održavanje Svesrpskog sabora, kao izraza jedinstva srpskog naroda sa obje strane Drine. S druge strane, PDP upozorava da je vlast Republike Srpske zloupotrijebila jedan takav događaj, posebno u smislu formiranja zvanične delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i opšteg odnosa prema predstavnicima opozicije koji predstavljaju izraz političke volje gotovo polovine građana Republike Srpske.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA GOTOFRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA GOTOFRAFIJA

Čak i tada su pokazali da su oni faktor razdora, a ne jedinstva naroda.

Predsjedništvo je konstatovalo da za PDP 9. januar može biti jedino i isključivo Dan Republike Srpske. Taj datum nije samo politička činjenica, nego i demokratski stav 677.771 čovjeka, gotovo svih koji su po tom pitanju izašli na referendum 25. septembra 2016. godine, te očekuje da Narodna skupština Republike Srpske pri usvajanju konačnog teksta deklaracije Svesrpskog sabora iskoristi priliku da se 9. januar još jednom potvrdi isključivo kao Dan Republike Srpske.

Takođe, Predsjedništvo PDP se izjasnilo da podržava obilježavanje Dana državnosti Republike Srbije, Sretenja, i u Republici Srpskoj, budući da je to Dan državnosti matice srpskoj naroda, te zbog istorijskih činjenica bitnih cjelokupnom srpskom narodu. 15. Februar je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, kada se obilježava godišnjica Prvog srpskog ustanka i donošenje Sretenjskog ustava.

Pročitajte još

Predsjedništvo PDP je konstatovalo da pripreme za Lokalne izbore teku prema predviđenom planu i rasporedu. PDP će u većini lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, te u Brčko distriktu, imati formirane odborničke liste, kao i kandidate za gradonačelnike i načelnike gradova i opština u Banjaluci, Doboju, Kotor Varoši, Novom Gradu, Višegradu i Jezeru, a u najvećem broju gradova i opština će zajednički nastupiti sa tradicionalnim koalicionim partnerima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu