Politika

(FOTO) „Ne postoji državnik sa kojim se toliko puta sastao“ Vlast u transu zbog Putina i Dodika, opozicija se ljuti zbog "tužakanja", a šta kažu građani i stručnjaci

Sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina ispraćen je budnim okom svjetske i domaće javnosti. Komentari su različiti, zavisno od toga sa koje strane stižu i od koga stižu. Bili to građani ili funkcioneri, mišljenja su podijeljena.

(FOTO) „Ne postoji državnik sa kojim se toliko puta sastao“ Vlast u transu zbog Putina i Dodika, opozicija se ljuti zbog "tužakanja", a šta kažu građani i stručnjaci
FOTO: SERGEI BOBYLEVA7SPUTNIK KREMLIN POOLA/POOL/EPA

Komentari koji dolaze iz Republike Srpske, od naših građana, govore koliko im znači “podrška velike Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina”.

Građani Banjaluke iskazuju pozitivno mišljenje, te navode da mnogo znači sastanak Dodika i Putina, dodajući da je svaka podrška dobrodošla i da se nadaju boljem.

Mnogo nam znači, Putin je veliki državnik, predsjednik jedne pravoslavne moćne zemlje i uvijek nam je drago da vidimo da se naš predsjednik Dodik sastaje sa Vladimirom Putinom – rekao je Banjalučanin.

Banjalučani poručuju da su uvijek uz Putina, kao što je i on bio, kako tvrde, podrška građanima Republike Srpske.

gradjani banjaluke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dobojlije su istog mišljenja, kao i Banjalučani, te komentarišu da je ovaj susret “veoma značajan za Republiku Srpsku i Rusiju”.

Značajan je za dalje odnose u budućnosti – rekao je građanin Doboja.

Takođe i građani Trebinja sa kojima smo razgovarali ubijeđeni su da je “Republika Srpska na pravom putu”.

-Odavno se zna da imamo podršku od njih, to nam je jedina zaštita – poručuju iz Trebinja, dodajući da su pravoslavni narod, te da nema puno država koje čine pravoslavlje.

Profesor na Fakultetu političkih nauka, Miloš Šolaja, kaže da su se Dodik i Putin sastali, za sada, u formalnim ili neformalnim situacijama najmanje 20 puta, te da ne postoji državnik sa kojim se Putin toliko puta sastao.

Očigledno je da je i velikoj Rusiji stalo do toga da ima određene saveznike, pogotovo u situaciji kada ima otpor jednog dijela svijeta, odnosno najviše sankcije iz Evrope i sve ostalo treba gledati u tom kontekstu, a za spoljnu politiku Republike Srpske to je jako važno, jer je to njena orjentacija da ne uvede sankcije Rusiji, dok s druge strane može da ostvari određenu saradnju od koje će, naravno, imati koristi – kaže Šolaja za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Među funkcionerima su podijeljena mišljenja. Neki su za, a neki protiv. Naravno, nije moglo da prođe bez Kristijana Šmita, koga institucije Republike Srpske ne prihvataju za visokog predstavnika. Iz OHR je rečeno da se BiH obavezala da slijedi bezbjednosne i spoljnopolitičke smjernice EU, kao zemlja kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji.

-Ovo isključuje saradnju sa državama koje su pod sankcijama, kao i lične sastanke sa šefovima tih država – poručili su iz OHR.

Komentar nije izostao ni od strane predsjednika opozicione SDS Milana Miličevića, koji kaže da je Dodik prevazišao sam sebe u svom “nedoličnom i nedržavničkom ponašanju”.

Pročitajte još

-Ne mogu, a da se ne sjetim da je Dodik na isti način OHR-u nekada klevetao SDS, baš kao što je klevetao opoziciju predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, iznoseći najobičnije laži – istakao je Miličević.

Narodni poslanik i lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović, poručio je da ne da zemlju ni Amerima ni Rusima i neka Dodik “trguje svojom đedovinom”. Kaže da je u Rusiji je bilo dosta priče, slikanja, osmijeha, obećanja i najava, a da je uz sve to stigao i orden od Putina, te da od konkretnih projekata i saradnje – nije bilo ništa.

-Dodik je iz Banjaluke vladinim avionom letio za Beograd, potom za Cirih, Istanbul odakle je komercijalnim letom otišao u Bjelorusiju i Rusiju, a cilj je samo njegova lična promocija i trgovina resursima Srpske, kako bi opstao na vlasti – navodi Vukanović.

Narodna skupština RS
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

S druge strane, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac kaže da je Republika Srpska ponosna na predsjednika Milorada Dodika i prijateljske veze sa predsjednikom Vladimirom Putinom i Ruskom Federacijom. Smatra da je susret u Kazanju “najbolji dokaz ispravnosti politike predsjednika Dodika da gradi prijateljske i partnerske odnose, i da jača ekonomsku saradnju sa Rusijom”.

Navodi je ocijenio sastanak Dodika i Putina kao definitivno jedan od najvažnijih događaja za Srpsku i očuvanje njene ustavne pozicije, te da to nije usmjereno ni protiv koga drugog u BiH.

STAŠA KOŠARAC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Osvrnuo se i na komentar Šmita.

-Naravno da se odmah javljaju dežurni kritičari, a prvi u redu notorni lažov Kristijan Šmit, sa nesuvislim konstatacijama i standardnim budalaštinama – istakao je Košarac.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije