Svijet

(FOTO) NEIZVJESNA SUDBINA SRPSKOG DRŽAVLJANINA Počasni konzul Srbije u Izraelu otkrio kakav je princip oslobađanja zarobljenika

Sudbina izraelskih vojnika koji su odvedeni u Gazu, kao i muškaraca civila, još je pod znakom pitanja i zavisi od pregovora između Izraela i Hamasa.

(FOTO) NEIZVJESNA SUDBINA SRPSKOG DRŽAVLJANINA Počasni konzul Srbije u Izraelu otkrio kakav je princip oslobađanja zarobljenika
FOTO: BN TV/YOUTUBU/SCREENSHOT

Počasni konzul Srbije u toj zemlji, Aleksandar Nikolić otkrio je kakva je trenutno situacija na Bliskom istoku.

– Posljednjih pet dana, nakon dugotrajne tamne faze od kobnog 7. oktobra, svjedočimo pojavi nekoliko svjetala. Dnevno oslobađanje 13-14 izraelskih talaca, uz uzvraćanje oslobađanjem osuđenih zatvorenika iz izraelskih zatvora, omogućilo je petodnevni period primirja. Važno je napomenuti da je danas najavljeno oslobađanje deset talaca, čije su porodice već obaviještene. Ovo razveseljava, posebno imajući u vidu nedavnu vijest sa vodećih lokalnih portala da je direktor CIA, zajedno sa katarskim posrednicima, obijelodanio da su u toku pregovori o obuhvatnijoj razmjeni talaca, uključujući i vojnike, što je prvi put da se vojnici uzimaju u obzir. Ovdje vlada nezapamćena emotivna napetost i iščekivanje svakog djeteta. Ranije smo pomenuli trogodišnju Abigejl, čiji su roditelji stradali tog kobnog dana. Ona je sada oslobođena i nalazi se kod svoje tetke – rekao je Nikolić.

On se osvrnuo i na najmlađeg taoca.

– Najmlađi talac, desetomjesečni Kfir Bivas, vjerovatno se nalazi u Kan Junisu, najvećem gradu južnog distrikta pojasa Gaze. Njegovo oslobađanje se s nestrpljenjem očekuje. Izraelski zvaničnici naglašavaju važnost nastavljanja selektivnog pristupa oslobađanju, dajući apsolutni prioritet djeci sa njihovim majkama, a potom ženama u starijem uzrastu – rekao je.

Ovaj pristup je bio glavni problem kako juče, tako i tokom današnjeg dana – kaže počasni konzul Srbije i objašnjava princip oslobađanja zarobljenika:

Pročitajte još

– S obzirom na prioritet Hamasa, redoslijed je jasan. Prvo se oslobađaju strani državljani koji nisu rezidenti Izraela, zatim dvojni državljani sa izraelskim i jednim stranim državljanstvom, među kojima je i naš Alon Oel, porijeklom iz Novog Sada. U trećoj kategoriji su izraelski državljani civili, bez dodatnog državljanstva, dok su izraelski vojnici u četvrtoj, najtežoj kategoriji – dodaje.

Počasni konzul Srbije u Izraelu objašnjava i da li ovaj prekid vatre može da znači i pronalazak kompromisa, prenosi Blic.

– Jerusalim iščekuje dolazak državnog sekretara Entonija Blinkena. On nosi, prema izveštajima lokalnih medija, apel predsjednika Bajdena da se civilno stanovništvo južnog distrikta Gaze poštedi dislociranja. Međutim, s obzirom na tri proklamovana ratna cilja Izraela – oslobađanje talaca (jedan od njih), težnja da Hamas ne bude suveren u pojasu Gaze i stvaranje preduslova za sprečavanje budućeg vojnog angažmana protiv Izraela iz pojasa Gaze, postavlja se pitanje o održivosti trenutne taktičke faze. Postoji zabrinutost da bi okončanje razmjena moglo dovesti do nastavka kopnene ofanzive, što bi potencijalno izazvalo dodatnu patnju civilnog stanovništva s obje strane – zaključio je konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije