Politika

(FOTO) Nešićev šou u Sarajevu: Podigao TRI PRSTA, dobio pristup povjerljivim podacima

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić objavio je da je dobio dozvolu za pristup povjerljivim podacima stepena „tajno“ i „vrlo tajno“.

Nenad Nešić drži papir
FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA

Nešića su ranije povezivali sa osobama iz kriminalnog miljea, a on danas kaže da je dobijanjem dozvole za pristup podacima s oznakom „vrlo tajno“ time stavljena tačka.

-Ne postoji vezbjednsona smjetnja za pristup tajnim podacima stepena tajno i vrlo tajno. Želim da kažem da su ovo dale sigurnosne agencije i OBA. Time stavljamo tačku na još jednu špekulaciju i povezivanje mene sa bilo čim. Nažalost, neki ljudi zarađuju novac na taj način da ljagaju druge ljude, ne birajući ni sredstva ni postupke, ne vodeći računa da li time ugrožavaju i sigurnost lica na pozicijama, ugrožavaju bezbjednost moje porodice i moje djece – naveo je Nešić, dodajući da nema nikakve veze sa bilo kim, niti sa bilo kakvim nedozvoljenim aplikacijama, piše Klix.

Pročitajte još

Nešić je ponovo na konferenciji za novinare u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, podigao tri prsta, komentarišući toranj na vrhu Trebevića koji je od sinoć osvijetljen u bojama zastave Srpske.

Kaže da ne vidi nikakav problem u tome jer se nalazi na teritoriji RS, i da nikome ne treba to smetati kao što ni njemu ne smeta zastava BiH.

-Sve što je normalno smeta, sve što nije normalno vama ne smeta. Ne znam kome smeta zvanična zastava Republike Srpske koja se nalazi na teritoriji RS, što se mene tiče ne smeta, kao što mi ne smeta ni ova ovdje zastava. Sve što je u skladu sa zakonom i predviđeno ustavom RS i BiH za mene je prihvatljivo – rekao je i podigao tri prsta i rekao da je to za njega sasvim „zakonit i regularan pozdrav kao i kada kaže selam alejkum“.

Nenad Nešić drži papir
FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA
Nenad Nešić drži papir
FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA
Nenad Nešić
FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA

Iskazao je dobrodošlicu predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen, koja će sutra doputovati u Bosnu i Hercegovinu.

-Nadam se da ćemo uvidjeti koliko smo pozitivnih koraka napravili na putu ka Evropskoj Uniji, pogotovo ministarstvo na čijem čelu se nalazim – zaključio je Nešić.

O Šmitu

Kako prenosi Srna, Nešić je izjavio da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) dobila naredbu Tužilaštva BiH za preduzimanje mjera i radnji radi provjera osnovanosti navoda iz akta ovog ministarstva koja potvrđuju da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH.

-Sipa utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu, da li tu ima elemenata krivične odgovornosti – rekao je Nešić.

On je naveo da ga raduje da Tužilaštvo preduzima mjere i radnje u vezi sa ovim pitanjem što jasno govori i naredba Sipi da preduzme mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti dokumentacije koju je predalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara.

Nešić je 16. oktobra predao Tužilaštvu BiH dokumentaciju bezbjednosnih agencija u vezi sa lažnim predstavljanjem Šmita i nezakonitim unošenjem oružja u BiH.

Istraga protiv Patkovića

Takođe, Nešić izjavio da od Tužilaštva BiH očekuje da pokrene istragu povodom izjave Šerifa Patkovića, nekadašnjeg komandanta 7. Muslimanske brigade takozvane Armije BiH, a sadašnjeg zvaničnik SDA, da se stavlja na raspolaganje Hamasu.

-Očekujem da Tužilaštvo pokrene istragu jer koliko sam uspoznat i podstrekivanje terorizma, a ne samo učešće je krivično djelo. Od određenog broja zabrinutih građana sam dobio podatke koji se tiču govora komandanta 7. Brigade – naglasio je Nešić.

Nešić je ponovio da su mjere bezbjednosti u BiH podignute jer postoji opasanost od eventulanog terorističkog napada, te istakao da nadležne institucije moraju biti spremne da spriječe tako nešto, bez obzira od koga dolazi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu