Banjaluka

(FOTO) "Nije spomenik, nego poslovno stambena zgrada" Da li je vila u centru Banjaluke na meti tajkuna i ko u njoj boravi ilegalno?

Stara vila u glavnoj ulici u Banjaluci, poznatija kao „Kuća Vlade Miloševića“ već odavno izaziva kontroverze, što zbog njene intrigantne prošlosti, što zbog njene milionske vrijednosti i nejasnog statusa.

spomen kuća Vlade Miloševića
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kao što je ranije pisala Srpskainfo, ova kuća u kojoj je decenijama živio i radio čuveni etnomuzikolog, akademik Vlado Milošević, danas je zapuštena, ruinirana i zakatančena.

Pošto se nalazi na izuzetno atraktivnoj lokaciji, u glavnoj ulici pored Narodne skupštine RS, vrijedi milione maraka, a poznavaoci prilika tvrde da su mnogi “graditelji” bacili oko na nju.

Eksperti u oblasti prometa nekretninama tvrde da je kuća Vlade Miloševića “nedostupna za graditelje”, zato što se radi o zaštićenom spomeniku.

U Gradskoj upravi, međutim, tvrde da ta kuća “nije proglašena za kulturno dobro, te kao takva nije pod zaštitom”.

– Upisana je u zemljišno knjižni uložak kao poslovno-stambena zgrada – navodi se u odgovoru Gradske uprave na pitanja Srpskainfo.

Pročitajte još

Međutim, u Republičkom zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, tvrde upravo suprotno: da je kuća Vlade Miloševića “pod najvišim stepenom zaštite”.

 -Vila je dio ambijentalne cjeline u dijelovima ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića i Mladena Stojanovića, koja je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom BiH, te prema tome uživa najviši stepen zaštite – pojasnila je ranije za Srpskainfo viša stručna saradnica za konzervatorsko-restauratorske poslove, arhitektica Milena Dragaš.

Kada je u pitanju prilično komplikovan imovinsko pravni status ove vrijedne nekretnine, u Gradskoj upravi tvrde da je i tu sve jasno: kuća je u posjedu Grada.

– Pomenuti objekat je bio društvena svojina kojom je raspolagao SIZ kulture Banjaluka i koji je navedenu zgradu dao na korišćenje dr Vladi Miloševiću 1978. godine. Kasnije zgradu koristi Muzej Bosanske Krajine Banjaluka i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske. Grad ima pravo raspolaganja predmetnom zgradom, a to je u nadležnosti Odsjeka za upravljanje nepokretnom imovinom Grada – navode iz Gradske uprave.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ali, gradski oci očigledo ne znaju, ili se prave da ne znaju, ko boravi u kući, za koju tvrde da je gradsko vlasništvo.

Nikola Vukolić, predsjednik Zadužbine “Petar Kočić” Beograd – Banjaluka, nedavno je za Srpskainfo rekao da on već godinama radi u prostorijama kuće Vlade Miloševića i da tamo i danas odlazi “na posao”, iako je kuća zakatančena.

– Tu sam, radim, dolazim svaki dan. Naravno da ste vidjeli katanac, ja namjerno katanac ne skidam ni kad sam u kući, svakakvi likovi se motaju ovuda, raspitaju se – rekao je Vukolić u kratkom telefonskom razgovoru za Srpskainfo.

U Gradskoj upravi međutim tvrde da je ovaj njihov dugogodišnji podstanar iz kuće izbačen još prije 17 godina i to dolukom Vrhovnog suda RS.

– Dio prostora, tačnije dvije poslovne prostorije u toj zgradi od 1997. godine koristi Fondacija (Zadužbina) “Petar Kočić” Banja Luka – Beograd, po osnovu ugovora o zakupu, zaključenog sa JU Muzej Republike Srpske. Navedena Fondacija je na traženje JU Muzeja Republike Srpske i Grada Banja Luka, bila dužna da napusti te prostorije, što je potvđeno i presudom Vrhovnog suda RS iz 2007. godine – navode u Gradskoj upravi.

Prema procjenama stručnjaka, stara vila izgrađena krajem 19. vijeka, na koju pravo polaže u Banjalučka biskupija, zbog lokacije i ogromnog dvorišta, vrijedi najmanje milion maraka, ali ukoliko bi se regulacionim planom na toj lokaciji “ucrtala” stambeno polovna zgrada, vrijedila bi i višestruko više.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije