Društvo

(FOTO) O cijenama hljeba na najvišem nivou, iza zatvorenih vrata: Šta će ministar Šulić reći Murisi Marić, a šta Saši Triviću

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić razgovaraće danas o cijernama pekarskih proizvoda sa predstavnicima Privredne komore Srpske, pekarske industrije i udruženja za zaštitu potrošača.

hljeb pecivo kruh pekara
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako je najavljeno iz Ministarstva, Šulić će se prvo sastati sa pekarima i predstavnicima Privredne komore Republike Srpske, a dva i po sata kasnije će primiti predstavnike potrošača.

Iz Ministarstva nije saopšteno šta će biti tema razgovora, ali nije teško naslutiti da će ministar Denis Šulić nastojati da se “nagodi” sa “zaraćenim stranama, jer su paprene cijene hljeba i pekaskih proizvoda u posljednjih dana izazvale pravu buru u Srpskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šulić je ranije najavio da će Vlada donijeti nove uredbe zbog brojnih manipulacija sa cijenama i proizvodima, zaobilaženja propisanih marži za cijene osnovnih životnih namirnica, s naglaskom na pekarske proizvode.

Dok proizvođači hljeba kukaju da je poskupljenje bilo neminovno, zbog povećanja minimalca, koji je nužno doveo do masovnih povišica u pekarskoj industriji, iz udruženja potrošača poručuju da je to samo izgovor, kako bi vlasnici pekara i pekarskih firmi sačuvali profit.

Saša Trivić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO:BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Najoštrije su bile izjave Saše Trivića, kontroverznog predsjednika Unije poslodavaca RS u ostavci, te Murise Marić, izvršne direktorke Udruženja “Don” u Prijedoru i jedne od najpozantijih braniteljica prava potrošača u Srpskoj.

Sve su prilike da će upravo ovo dvoje lidera sa dvije strane “fornta” biti Šulićevi ključni sagovornici na današnjim sastancima.

Istina, Trivić je podnio ostavku na funkciju predsjednika Unije poslodavaca RS, na šta je uticao i pritisak javnosti, ali on je i dalje predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske.

Pročitajte još

Uz to, Trvić slovi kao “prvi pekar Srpske”, odnosno kao vlasnik preduzeća koje je lider u pekarskoj industriji, pa je njegov uticaj na cijene pekarskih proizvoda značajan.

Predstavnici pekara i potrošača, dakle oni koji diktiraju cijene i oni koji jedu sve gorči i papreniji hljeb, neće sjesti zajedno za sto.

Kakvu je taktiku pripremio ministar Šulić, šta će reći Saši Triviću, a šta Murisi Marić, javnost će saznati tek nakon sastanaka.

Ili možda neće?

O cijeni hljeba, temi koja itekako interesuje većinu građana, i koja je danima u žiži iinteresovanja javnosti, ministar će sa pekarima i potrošačima razgovarati iz zatvorenih vrata.

Novinari nisu pozvani.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu