Banjaluka

(FOTO) "Obilježavanje Duhovskog utorka dio je identiteta našeg grada" Defile kočija oduševio Banjalučane, prisustvovao i Stanivuković

Poštujući tradiciju i običaje, u sklopu obilježavanja praznika Duhovi, i ove godine održan je defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali ulicama Banje Luke

Draško Stanivuković
FOTO: GRAD BANJALUKA

Veliki broj sugrađana dočekao je defile kočija i konjanika, koji se kretao se od tvrđave Kastel prema Hramu Hrista Spasitelja, a u defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Banja Luka već treću godinu zaredom uz defile kočija i fijakera obilježila Duhovski utorak, baš onako kako se to nekada obilježavalo u našem gradu.

-Duhovski vašar dio je identiteta naše Banje Luke i ponosan sam što smo ovu tradiciju obilježavanja Duhovskog utorka staru gotovo jedan vijek, nakon pet decenija pauze, vratili na ulice našeg grada. Riječ je o manifestaciji koja će 2027. godine napuniti jedan vijek – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao, da je ponosan što već treću godinu zaredom Grad priređuje ovu manifestaciju i što smo se vratili staroj tradiciji i našem identitetu.

Draško Stanivuković
FOTO: GRAD BANJALUKA
Defile kočija
FOTO: GRAD BANJALUKA
Defile kočija
FOTO: GRAD BANJALUKA

-Duhovski utorak obilježavali su naši preci, a ulicama grada i tada su defilovali najljepši konji, kočije  i fijakeri, međutim ova tradicija je silom prilika bila prekinuta. To smo ispravili i danas uz bogat kulturno-umjetnički program i defile kočija ponovo praznujemo Duhovski utorak – podsjetio je on.

Stanivuković je iskoristio priliku i da se zahvali banjalučkoj „Tržnici“ na saradnji u organizaciji događaja koji doprinosi da naši običaji opstanu i žive.

Učesnik današnjeg defilea – vlasnik ergele „Mitraković“ iz Srpca Luka Mitraković  je istakao da je današnji događaj pokazatelj da ima budućnosti za ljude koji se bave uzgojem konja.

On je zahvalio Gradu Banjoj Luci i banjalučkoj „Tržnici“ na odličnoj organizaciji, istakaši da je važno da se na ovaj način čuva stara duhovska tradicija.

Učesnik je i Adem Mudrov iz Jelaha, kazao je da već 12 godina učestvuje u defileu i da ga to raduje jer ulažu veliki trud i rad koji ovdje mogu predstaviti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu