Društvo

(FOTO) Olimpijska ljepotica puna turista: Na Jahorini snijeg do koljena, posla ima preko glave i svi zadovoljno trljaju ruke

Na Jahorini je dostupno 52 kilometra ski-staza, dve nove gondole, devet novih žičara, tri šestoseda i novi ski-liftovi i sve je to u punom pogonu. Dok drugi zimski centri kubure s posjetom, Jahorina je ovih dana puna turista.

Jahorina
FOTO: MARINA ĐUKIĆ/RINGIER

Dok se ove zimske sezone mnogi turistički radnici u zimskim centrima hvataju za glavu zbog nedostatka snijega i računaju u koliki minus će ući zbog loše sezone, olimpijska lepotica puna je skijaša. 

Na Jahorini ništa nije prepušteno slučaju, pa se zahvaljujući najmodernijem sistemu za osnježavanje na njenim stazama skija bez problema.

Dejan Ljevnaić direktor OC Jahorina
FOTO: OC JAHORINA

Prema riječima direktora Olimpijskog centra, Dejana Ljevnaića, ovo je jedna od najuspešnijih sezona i do sada je kroz ovaj zimski turistički centar prošlo više od 160.000 skijaša i ostvareno milion i po vožnji na žičarama.

Uložene milijarde, ali isplatilo se

– Posećenost je zaista odlična, s obzirom na to da puno skijališta u regionu nije u funkciji, veliki broj gostiju je došao kod nas. To samo pokazuje da smo ulaganjem u savremeni sistem za osnežavanje uradili odličnu investiciju, jer sneg na planini ništa ne može da zamijeni – rekao je Ljevnaić za

Kako je dodao, od snijega zavisi i rad hotelijera, ugostitelja, instruktora skijanja i mnogih drugih.

– U poslednjih godina u Jahorinu je uloženo oko tri milijarde maraka privatnog kapitala – rekao je Ljevnaić za portal 24sedam.

Pročitajte još

Na Jahorini je dostupno 52 kilometra ski-staza, dvije nove gondole, devet novih žičara, tri šestosjeda i novi ski-liftovi. Sedamdeset odsto ski staza pokriveno je sistemom za vještačko osnježavanje.

Tradicionalno su na ovoj planini najbrojniji gosti iz regiona, ali kako dodaje Ljevnaić tokom Sretenjskih praznika najbrojniji su turisti iz Srbije.

Nama su svi kapaciteti 100 odsto rezervisani i popunjeni, a za Sretenje je vladala ogromna zainteresovanost. Mi smo tradicionalno jedna Jugoslavija u malom, kod nas su svi dobrodošli. Uglavnom su tu gosti iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije. Mogu da kažem da je Jahorina apsolutno rasprodata za Sretenje, i da tada uvek ostvarujemo najveće rekorde – ističe Ljevnaić.

Tokom tih prazničnih dana, kako pojašnjava, svi kapaciteti su rasprodati i po dva do tri meseca unaprijed.

Iz Londona na Jahorinu

-Pored regiona, u poslednjih nekoliko mjeseci postali smo izuzetno konkurentni na svjetskom tržištu. Od ove godine imamo čarter let iz Londona samo zbog Jahorine. Od ove godine imamo imamo tri leta iz Makedonije, imamo tržišta Mađarske i Rumunije – ističe Ljevnaić.

Dodaje da su cijene na Jahorini idealan odnos cene i kvaliteta i da je jako nezgodno upoređivati cijene izmedju ski-centara u regionu.

Zimsko osnježavanje, naroričito u večernjim satima, znatno podiže cijenu, jer je veliki broj radnika uključen, a tu je i potrošnja energenata. Ali, sve to daje garanciju da će skijanja sigurno biti. Ali ako me pitate da li je skijanje skupo, jeste skupo, ali u poslednje vrijeme dosta radimo na promociji da ga učinimo dostupnim za sve ljude – kaže Ljevnaić.

FOTO: OC JAHORINA
FOTO: OC JAHORINA

Ističe akciju “budi dijete Jahorine” u kojoj Olimpijski centar dijeli 4.500 sezonskih karata i ski-paseva gratis djeci iz opština koje gravitiraju ka Jahorini.

Upravo želimo da djecu vratimo planini i skijanju, jer je to jedna zdrava navika, a da ih odvojimo od telefona, kompjutera i igrica – naglašava Ljevnaić.

Popularnosti Jahorine je pogoduje i to što se nalazi u centru regiona, u središtu bivše Jugoslavije odakle turisti najviše i dolaze, ali i blizu Austrije, Mađarske, Turske drugih zemalja regiona.

Jahorina je i središte noćnog života i dobrog provoda, jer se svakodnevno održavaju koncerti velikih muzičkih zvijezda, a može se podičiti i nevjerovatnom gastronomskom ponudom.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu