Biznis

"Ko je ministar turizma, zna li neko" Stanovnici Srpske o podatku da je u Federaciji BIH bilo skoro 3 puta VIŠE TURISTA

“Bankrotirala Njemačka i sad turoperateri masovno otkazuju već uplaćene aranžmane za Republiku Srpsku”, “Više jedan manji grad iz Hrvatske ima turista nego cijela Srpska”, “Ko je ministar turizma, zna li neko”.

turisti u banjaluci
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo su neki od komentara na podatak da je Federaciju BiH u oktobru posjetilo skoro tri puta više turista nego Republiku Srpsku u istom mjesecu.

Preciznije, ukupan broj dolazaka turista u Federaciji BiH iznosio je 120.316, što je za 21,4 posto više u odnosu na oktobar prošle godine, a u odnosu na septembar 2023. godine manji je za 14,3 posto.

U Srpskoj 63% manje turista

U Republici Srpskoj u oktobru je boravilo 44.217 turista, koji su ostvarili 101.133 noćenja.

turisti stranci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Nije mala razlika, a zašto je tolika, zvaničnog objašnjenja još nema. Zato ljudi imaju svoje mišljenja.

– A ko da dođe u ovakvu državu? Stranci misle da se ovdje ratuje ili samo što nije izbio rat. A turistički radnici ništa ne rade da to demantuju i da prikažu RS u boljem svjetlu – jedan je od komentara.

Neko je poručio kako je bolje otići do Slovenije u dobru banju, terme ili hotel sa bazenima, a drugi čitalac da u Srpskoj nema nikakve strategije u turizmu.

“Ne hrani se prase pred Božić”

“U novembru ih je bilo još manje”, “Skupi stanovi na dan u Srpskoj, a i fali ih”, “Ne hrani se prase pred Božić”, nabrajaju sugrađani svoje razloge.

Pročitajte još

Statistički podaci govore da je ukupan broj noćenja turista u oktobru 2023. godine u Federaciji BiH iznosio 223.305 što je za 17,7 odsto više u odnosu na oktobar 2022. godine, a u odnosu na septembar 2023. godine manji je za 18 posto.

Učešće domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja bilo je 25,7 posto, a stranih turista 74,3 odsto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja u oktobru ostvarili su turisti iz Hrvatske (12,2 odsto), Turske (10,5 posto), Slovenije (8,3 odsto), Njemačke (5,9 posto) i Sjedinjenih Američkih Država (5,5 odsto) što je ukupno 42,4 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 57,6 odsto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u oktobru 2023. godine u FBiH iznosio je 29.489, dok je u Srpskoj turistima na raspolaganju bilo 12.027 stalnih ležaja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije