Svijet

(FOTO) Otkriven uzrok EPSKE POPLAVE u Dubaiju: Stručnjaci otkrili da je jedna stvar dovela do katastrofe

Hiljade turista zaglavljeno na aerodromu, piste su se pretvorile u rijeke, a automobili plutaju gradom. Ovako je posljednjih dana izgledao Dubai, pustinjski grad koji je pogodila najveća kiša u istoriji.

nevrijeme u Dubajiu
FOTO: ALI HAIDER/EPA

Postapokaliptični prizori na ulicama najnaseljenijeg grada Ujedinjenih Arapskih Emirata obišli su svijet, a mnogi se pitaju kako je došlo do prirodne katastrofe i da li je bilo moguće sprečiti njene posljedice.

Društvene mreže požurile su da pronađu krivca u zasejavanju oblaka, obliku geoinženjeringa, koji se, između ostalog, koristi za izazivanje i povećanje količine kiše. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je pogrešno vjerovati da je samo prisiljavanje oblaka da puste padavine izazvalo vremensku kataklizmu.

Pročitajte još

Zasejavanje oblaka je tehnika manipulacije vremenskim prilikama oslobađanjem supstanci koje upijaju vlagu iz okoline (kao što je srebrni jodid) u oblake, koji pomažu da se vodena para lakše kondenzuje u kapljice vode. Zemlje širom svijeta ovu metodu koriste više od pola vijeka, ali još nijedno naučno istraživanje nije dokazalo da značajno povećava količinu padavina. U prosjeku, zasejavanje oblaka povećava stopu padavina za otprilike pet do 15 odsto godišnje.

Ogromne količine kiše za samo 24 sata

U Dubaiju je kiša pala za 24 sata, koliko inače padne za skoro dvije godine.

– Zasejavanje oblaka ne može da stvori oblake ni iz čega. Ono podstiče vodu koja je već na nebu da se brže kondenzuje i oslobađa vodu na određenim mjestima. Dakle, prvo vam je potrebna vlaga. Bez nje ne bi bilo oblaka – objasnila je klimatolog Friderike Oto za Naučni medijski centar.

Nacionalni centar za meteorologiju Emirata (NCM), koji nadgleda operacije zasejavanja oblaka, rekao je da nije bilo operacija zasejavanja oblaka prije ili tokom oluje. Blumberg je ranije izvijestio da se zasejavanje oblaka dogodilo u nedjelju i ponedeljak, ali ne i u utorak, kada je došlo do poplave. Modeli prognoze su predvideli velike količine padavina nedelju dana prije ove oluje, i nije bilo potrebe da se ulazi u zasejavanje oblaka.

poplave u Dubaiu
FOTO: STRINGER/ANADOLIJA
poplave u Dubaiu
FOTO: STRINGER/ANADOLIJA
poplave u Dubaiju
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Važno je napomenuti da zasejavanje oblaka ima lokalizovan efekat i ne može uticati na globalni nivo, a oluja u Dubaiju se proširila na susjedne zemlje Bahreina i Omana, piše Jutarnji list.

Meteorolozi vjeruju da je ekstremne padavine u Dubaiju podstakla velika oluja nazvana mezorazmerni konvektivni sistem.

– Dešava se kada se mnoge pojedinačne oluje sa grmljavinom kombinuju i formiraju jedan veliki štit visokih oblaka, obično stotina kilometara u prečniku, u kombinaciji sa širokim područjem obilnih padavina – objašnjava Suzan Grej, profesorka meteorologije na Univerzitetu Reding.

Ovako izraženiji pljuskovi mogu brzo da dovedu do plavljenja površinskih voda, kao što se desilo na aerodromu u Dubaiju.

poplave u Dubaiu
FOTO: STRINGER/ANADOLIJA

– Taj pritisak, pojačan kontrastom između toplijih temperatura na tlu i nižih temperatura iznad, stvorio je uslove za jaku grmljavinu – rekla je za Rojters Esra Alnakbi, viši prognostičar u NCM, dodajući da su klimatske promjene takođe doprinijele oluji.

Istraživanje ekstremnih konvektivnih događaja nad južnim Arapskim poluostrvom tokom proljećne sezone pokazalo je da se ista vrsta oluje kao ona koja je izazvala ovaj ekstremni događaj u regionu dogodila čak 95 puta od 2000. godine, a najčešća je u Arapsko poluostrvo u martu i aprilu. Ali je takođe otkrilo povećanje trajanja takvih oluja od 2000. nad UAE, što bi moglo biti povezano sa globalnim zagrijevanjem.

Naime, zagrijevanje globalnih temperatura dovodi do većeg broja padavina širom svijeta (čak i na mjestima koja su inače suva ili usred suše) jer topliji vazduh može zadržati više vlage. Tačnije, oko sedam odsto više vlage za svaki stepen Celzijusa, što zauzvrat može povećati intenzitet kiše.

poplave u Dubaiu
FOTO: STRINGER/ANADOLIJA

– Kiša od oluja sa grmljavinom, kakva je posljednjih dana viđena u UAE, posebno raste sa globalnim zagrijevanjem. To je zato što je konvekcija, snažno uzlazno strujanje u olujama, jača kako se svijet zagrijeva – objašnjava klimatolog Dim Kumu.

Nedavna studija o modeliranju klime objavljena u časopisu “Scientific Report” sugeriše da bi godišnja količina padavina mogla da se poveća za oko 30 procenata u većem dijelu UAE do kraja vijeka, jer svijet nastavlja da se zagrijeva.

Zašto su poplave izazvale toliki haos?

Jedan od razloga zašto su poplave izazvale toliku štetu je taj što se Dubai brzo proširio tokom posljednjih nekoliko decenija, sa malo pažnje posvećene infrastrukturi, kao što su drenažni kanali i kanalizacioni sistemi, što bi mu moglo pomoći da se nosi sa iznenadnim prilivom vode. Malo je zelenih površina koje bi upile vlagu, a drenažni sistemi nisu mogli da izdrže tako velike količine padavina.

Prije svega, stručnjaci predlažu prilagođavanje drumske saobraćajne infrastrukture i objekata klimatskim promjenama i izgradnju rezervoara za skladištenje vode tokom proljećnih kiša.

U januaru je Uprava za drumski saobraćaj Ujedinjenih Arapskih Emirata osnovala novu jedinicu za upravljanje rizikom od poplava u Dubaiju, koji izgleda da će imati pune ruke posla.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu