Banjaluka

(FOTO) OTKRIVENA ISTINA Zoran Pejašinović potvrdio ko je autor ideje Parka ćirilice na Kupusištu

 Uskoro u banjalučkom “Kupusištu” počinje izgradnja Parka ćirilice, a Zoran Pejašinović, istoričar, objasnio je putem društvenih mreža ko je zapravo idejni tvorac ovog parka.

(FOTO) OTKRIVENA ISTINA Zoran Pejašinović potvrdio ko je autor ideje Parka ćirilice na Kupusištu
FOTO: GRAD BANJALUKA/SCREENSHOT

Pejašinović je dodao da ga izgradnja ovog parka izuzetno raduje po više osnova.

– U mnogobrojnim medijskim natpisima i na društvenim mrežama ova ideja se po pravilu vezuje za ime pokojnog profesora Tihomira Levajca, a ponekad i za moje ime, što me ponukalo da reagujem ovim „otvorenim pismom – rekao je on, te dodao da ima moralnu i pravnu obavezu da iznese istinu u vezi sa autorstvom te originalne ideje.

– Autor ideje o izgradnji Parka ćirilice u Banjaluci je Dušan Raković, naš sugrađanin, industrijski dizajner, koji već godinama živi i radi u Kini. Da li mu je neko asistirao u svemu tome ostavljam njemu da precizira – naveo je on.

Kako dodaje ovaj daroviti dizajner tu ideju je prezentovao u banjalučkoj Gimnaziji 2012. godine, dakle prije 12 godina.

– Osim usmenog izlaganja, od mladog gospodina Rakovića dobio sam i pisanu formu ovog projekta, koji predviđa da se park gradi upravo na “Kupusištu”, a sa gotovo identičnom razradom i sadržajima koje vidimo u aktuelnim medijskim objavama – napisao je Pejašinović.

Ideju je prenio mnogim prijateljima, kolegama, pa i profesoru Levajcu, sa kojim je imao odličnu saradnju i poslije njegovog penzionisanja.

Pročitajte još

– Odlično se sjećam kako je uvaženi i dragi kolega Levajac i sam bio fasciniran cjelokupnom idejom, te se ubrzo dao na njenu dalju promociju. Upravo on je inicirao i okrugli sto o toj inicijativi u Vijećnici Banskog dvora maja 2015. godine, kome sam prisustvovao i još tada kod novinara insistirao na jasnoj autorizaciji ideje – dodao je.

– S obzirom da je Levajac bio profesor srpskog jezika i književnosti, te ugledan pisac i veoma aktivan u javnom životu našeg grada, ne čudi što je ideja o Parku ćirilice u medijima i ukupnoj javnosti često poistovjećivana sa njegovim imenom. Ipak, poštujući etiku, pravo i svaku svojinu, pa i intelektualnu, a, kako rekoh, „saučesnik” ovog zamešateljstva, u obavezi sam da ovako reagujem – objasnio je on.

Dakle, kako ističe, idejni tvorac banjalučkog Parka ćirilice je industrijski dizajner Dušan Raković, prenose Nezavisne novine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije