Sudbine

(FOTO) Ova Srpkinja je medicinski fenomen: Željka ima SRCE NA DESNOJ STRANI, ali je rizikovala život da bi rodila sina

Da život rađa heroje i da ne postoji veća žrtva od majčinske, najbolje pokazuje i primjer Željke Prokić iz Ćuprije. Ova žena jedina je u Srbiji kojoj je srce sa jednom komorom i na desnoj strani, a uspjela je na svijet da donese zdravo dijete iako je na taj način svoj život stavila na kocku.

Željka Prokić sa porodicom
FOTO: RINA

Željka je medicinski fenomen i jedna od pet žena na čitavom svijetu koje su uspjele da urade isto. Kada je ostala trudna prije 17 godina u njenoj 34. i kada je saznala da nosi zdravo dijete, ova heroina ni jednog trenutka nije se premišljala i bez obzira na svu opasnost koja je vrebala odlučila je da rodi.

Ležala u “Frontu” više od 3 mjeseca

Željka Prokić sa porodicom
FOTO: RINA
Željka Prokić sa porodicom
FOTO: RINA
Željka Prokić
FOTO: RINA

– Preko 100 dana provela sam u Narodnom frontu, a duže od mjesec dana bila sam priključena noću na kiseonik, a i po danu. Jer zbog mog zdravstvenog stanja beba nije primala dovoljno kiseonika i bila je manja. Ja sam tražila da mi daju više da jedem, ali hrana nije bila u pitanju, već taj nedostatak kiseonika. Ja sam sve vrijeme samo slušala ljekare, poštovala sve do najmanje sitnice kako bi moja trudnoća prošla kako treba, započinje za RINU ova hrabra majka.

Kao težak srčani bolesnik, Željka dodaje da je bila svjesna rizika po svoj život, ali o tome nije razmišljala. Rizik je bio toliko veliki da su i ona i njen suprug i njen otac morali da daju saglasnost za porođaj. Želja da dobije dijete, postane majka i svoje dete zagrli i privije na grudi bila je jača od svega.

– Ja sam tokom trudnoće pisala dnevnik. Na kraju sam napisala „ako se probudim iz anestezije čitaćemo ovaj dnevnik zajedno, ali ako se ne probudim onda je on namijenjen mojim dragim ljudima. Mom suprugu, mom ocu koji je tada bio živ i mom djetetu –  kaže ona.

Pročitajte još

Sinu dali ime po ljekaru

Trudnoću je sve vrijeme vodio vrhunski tim stručnjaka iz Beograda, dr Dušan Stanojević sa dr Željkom Mikovićem. Doktor Stanojević tada je izjavio za medije da ako je neko stavio život na kocku radi djeteta, onda je on imao moralnu obavezu da obezbijedi najbolje akušerske uslove za porođaj koje grad Beograd može da pruži. Svakodnevno su pratili Željkinu trudnoću i pomogli da na svijet dođe zdrav dječak.

– Kumovi su našem sinu dali ime Matija, a suprug i ja smo željeli da mu drugo ime daju ljekari koji su zaslužni što je sve prošlo kako treba. Tako da naš sin nosi ime i po doktoru Dušanu. To je njegovo drugo ime. Za mene je iskreno upravo naš sin najveći borac. On je u stomaku mnogo toga izdržao što druge bebe nisu. Manjak kiseonika i mnoge druge stvari zbog mog zdravstvenog stanja. Rodio se manji, ali i zdrav i sve je stoički podnio. On je za mene u ovoj priči veći heroj, nego ja – rekla je Željka.

Željka Prokić
FOTO: RINA

Njenu urođenu srčanu anomaliju je nemoguće otkloniti. Život sa jednom srčanom komorom zahtijeva mirovanje i stalni ljekarski nadzor. Maršrutu koju drugi ljudi prelaze za 15 minuta, Željki treba pola sata, poslije određenog vremena ima blokadu i mora da odmara. Ima cijanozu i više života je provela plave boje kože, ali kako kaže ova heriona ona je na sve to navikla i to je za nju normalno stanje. Za žene koje su u sličnoj situaciji i koje se bore za potomstvo ova majka hrabrost ima samo jednu poruku.

Važno je da se borite za svoje snove, da nikad ne odustajete, ma koliko nemoguće i teško bilo. Evo, pogledajte mene. Ja sam oduvijek željela da se ostvarim kao majka, jer su mi čitavog života govorili da je zbog mog zdravstvenog stanja to nemoguće, da neću moći da rodim, a evo majka sam 17 godina. Nema ljepšeg osjećaja i veće sreće – kaže ona.

Saša Prokić
FOTO: RINA

Ništa bez supruga Saše

– Ona je naša heriona, naš borac i naše sve na svijetu. Koliko god da joj govorimo da je volimo i to pokazujemo, uvek mislimo da je malo. Naš Matija je od bebice rođene od 1.140 grama izrastao u dobrog mladića, drugi razred je Gimnazije i on je naš ponos i sreća –  emotivno je rekao Saša.

Ova skladna porodica iz Ćuprije pokazuje da su čuda zaista moguća, a hrabra Željka primjer je da je najjači čovjek na svijetu zapravo – majka.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu