Sudbine

(FOTO) Oživjeli su je odmah po rođenju, pa ubrzo i "opisali": Natalija Stevanović (20) se BORI SA 9 TEŠKIH DIJAGNOZA, sada joj potrebna pomoć za nastavak liječenje

Prije tačno 20 godina u Beogradu rođena je djevojčica po imenu Natalija Stevanović i od tog 6. juna do danas nijedan dan u životu nije živela bez zdravstvenih problema, terapija, komplikacija, a smrti je u oči gledala nebrojeno puta.

Natalija Stevanović
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA

Dobila je nadimak Nika, po grčkoj boginji pobede, i njen život je zbog brojnih dijagnoza svakodnevna borba na ivici između života i smrti. Njena želja i volja da živi, međutim, demantuje sve crne slutnje zbog čega je i zdravstveni radnici smatraju medicinskim čudom.

Bori se sa devet teških dijagnoza

Natalija Stevanović je rođena mrtva u 22. nedjelji trudnoće i od kada su je oživjeli suočava se sa brojnim posljedicama teških dijagnoza kojima je doprinijela i stravična saobraćajna nesreća koja se dogodila u njenoj petoj godini i nakon koje je doživjela kliničku smrt, potres mozga, dobila je i hematom, epileptične statuse, prelom lobanje, prelom butne i pubične kosti, unutrašnja krvarenja i pucanje plućne maramice.

Pročitajte još

Bila je 15 dana u komi, a za Blic kaže da trenutno od dijagnoza ima:

hidrocefalus

epilepsiju

cistočnu fibrozu

dijabetes

celijakiju

aplastičnu anemiju

gastroparezu ili paralizu želuca

akutnu megakariocitnu leukemiju

cerebralnu paralizu

Ima samo 34 kilograma i visoka je 159 centimetara, ali važi za pravog diva kada je želja za životom u pitanju!

Natalija Stevanović
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA

Stalne borbe za život po bolnicama

– Od februara sam bila mnogo loše, u martu i aprilu sam bila u bolnici. Bila sam životno ugrožena, bilo je jako teško. Sada sam kod kuće, danas mi je rođendan i već sam oduvala svjećice. Zamislila sam želju, iskreno se nadam da će se ostvariti. Neophodna mi je transplantacija matičnih ćelija koštane srži, ljekari kažu što prije, ali dok ne sakupim dovoljno novca, ne mogu da računam na transplantaciju. Posljednji put sam bila u Ukrajini na transplantaciji koštane srži i rezultati su bili dobri, ali je počeo rat u toj zemlji, a i moje zdravstveno stanje se dodatno pogoršalo vremenom – kaže Nika za Blic.

Slavi dva rođendana

Dodaje, da godišnje slavi dva rođendana, jedan u martu, jer je preživjela 24. marta 2009. godine udes zbog čega su je tri puta reanimirali, i 6. juna, kada je već po rođenju bila „otpisana“.

– Mnogi su predvidjeli moj brzi odlazak, ali volim da živim i borim se najbolje i najjače kako znam i umem. Poslije nesreće mi je ubrzo dijagnostifikovana cerebralna paraliza i rečeno je da ću živjeti na aparatima poput biljke, da neću moći da hodam i pričam. Zadnjih mjeseci mi je bilo izuzetno teško, ali opet sam tu i slavim danas život – kaže hrabra Natalija.

Za transplantaciju koštane srži, rehabilitacije, analize, i sve drugo što joj prati njeno liječenje uz putne troškove i smještaj potrebno joj je oko 37 miliona dinara, i zahvalna je svima koji joj daju podršku putem Fondacije „Budi human“.

Rođendanska želja

Natalija Stevanović
FOTO: FONDACIJA "BUDI HUMAN" / SCREENSHOT

– Voljela bih da jednog dana budem budem najbolji neurohirurg po uzoru na dječjeg neurohirurga dr Milana Mrdaka, kome pripisujem sve zasluge što sam živa. Jedini je vjerovao da ću uspjeti, da ću se probuditi iz kome. Zahvalna sam svima koji vjeruju u mene. Poslije dva mjeseca svega što sam preživljavala u bolnicama, sada mi se na nedjeljenom nivou rade razne analize. Bilo je teško stanje, promijenjene su mi neke od terapija, rađeni su pregledi i intervencije, ali idemo dalje. Želim da živim – kaže Nika.

Kako možete da pomognete Nataliji:

slanjem SMS poruke 908 na 3030, jednokratna pomoć od 200 dinara

dinarski račun: 160-6000000795180-30

devizni račun: 160-6000000795522-71

IBAN:RS35160600000079552271

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu