Banjaluka

(FOTO) “Prkosno se uzdiže” Stanivuković objavio da je završeno izlijevanje ploče za Centralno spomen-obilježje u Banjaluci

Centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata iz dana u dan prkosno se uzdiže.

Centralno spomen- obilježje Banjaluka
FOTO: GRAD BANJALUKA/ALEKSANDAR ČAVIĆ
Centralno spomen- obilježje Banjaluka

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, navodeći da je danas završeno izlijevanje ploče.

– Nakon toga, krećemo sa izgradnjom stubova na kojim će zlatnim slovima vječno biti uklesana imena naših voljenih, koji su svoje živote dali za našu otadžbinu. Svaki stub nosi sa sobom priču prošlosti i simbolizuje trajnu uspomenu na one koji su oblikovali našu stvarnost i budućnost, našu Republiku Srpsku – poručio je gradonačelnik.

Uprkos brojnim opstrukcijama, kako dodaje on, “čvrsto koračaju ka ispunjenju zavjetne obaveze”.

Centralnog spomen-obilježja koje će prkosno stajati i svjedočiti o hrabrim podvizima našeg naroda – naveo je Stanivuković.

Podsjećamo, izgradnja spomenika palim borcima u centru Banjaluke, koja je počela prošle godine, ubrzo je postala predmet tenzija i svađa.

Sve je počelo kada je predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić zatražio da se uzgradnja obustavi i premjesti na drugu lokaciju, stotinjak metara dalje, jer je ova na kojoj se gradi, po njemu, “skivena”.

Da apsurd bude veći, Đajić je tražio da se spomenik izgradi na privatnom zemljištu, koje prethodno treba da se otkupi za više miliona maraka.

Pročitajte još

Tako je od toga da se u najvećem gradu Srpske, tri decenije nakon rata, izgradi centralni spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske, političarima u jednom momentu bilo bitnije ko će ga sagraditi i na čijoj zemlji.

Tačku na “svađu” oko izgradnje stavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik koji je javno poručio da “to ne treba biti predmet rasprave”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije