Biznis

(FOTO) Proizvodnja viša od plana: HET maksimalno angažovan u proizvodnji električne energije obzirom da je U TOKU REMONT termoelektrane u Ugljeviku

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" (HET) proizvelo je u ovoj godini 470 gigavat-časova električne energije, što je za 70 gigavat-časova više od plana, izjavio je izvršni direktor za upravljanje sistemom u HET Milan Mitrović.

(FOTO) Proizvodnja viša od plana: HET maksimalno angažovan u proizvodnji električne energije obzirom da je U TOKU REMONT termoelektrane u Ugljeviku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mitrović je istakao da je HET do sada proizveo oko 43 odsto od ovogodišnjeg proizvodnog plana, koji bi trebalo da iznosi 1.090 gigavat-časova električne energije, dodajući da su zadovoljni proizvodnjom, kao i hidrološkom situacijom.

Milan Mitrović
FOTO: SRNA

-HET je sada dodatno i maksimalno angažovan u proizvodnji električne energije kako bi zadovoljio potrebe elektroenergetskog sistema Republike Srpske, s obzirom na to da je u toku remont termoelektrane u Ugljeviku – rekao je Mitrović. On je dodao da će nakon Ugljevika početi i remont termoelektrane u Gacku, pa će HET i u narednom periodu raditi maksimalno, a nakon toga će i sam ući u remont.

-Nakon toga i HET očekuje planirani remont, kako bi na jesen bili spremni za nove dotoke vode, padavine i rad u narednom periodu – istakao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, količina padavina u ovoj godini je na zadovoljavajućem nivou jer su do sada imali oko 80 odsto očekivanih dotoka, s tim da je u aprilu i maju bilo oko 30 odsto planiranih dotoka, ali je olakšavajuća okolnost bila što je nivo vode u Bilećkom jezeru s početka godine bio oko sedam metara iznad plana.

Pročitajte još

-U slivnom području rijeke Trebišnjice do sada je palo oko 600 litara kiše po metru kvadratnom, a godišnji prosjek je oko 1.400 do 1.500 litara, pa je teško očekivati u hidrološkom smislu da se ponovi prethodna dobra godina, ali sa aspekta proizvodnje možemo biti zadovoljni – rekao je Mitrović.

Govoreći o upravljanju slivom rijeke Trebišnjice, Mitrović je pojasnio da postoje očekivane godišnje padavine, ali da je izazovno upravljati tim sistemom kada se desi da dođe do veće količina padavina u svega dva do tri dana, a koja se očekuje za mjesec dana. On je dodao da tada, kao i inače, u HET donose najbolje moguće odluke kako za to preduzeće, tako i za cijeli elektroenergetski sistem Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu