Digitalna Srpska

(FOTO) RIJETKI PRIMJERCI TEHNOLOŠKE ISTORIJE Sakupljali otpad, pa pronašli dva mikroračunara iz 70. godina prošlog vijeka, idu na aukciju

Dva pronađena mikroračunara, Q1 i Q1 Lite, ovoga će vikenda biti na aukciji te se nagađa da bi mogli postići cijenu i višu od 60.000 dolara po komadu.

kod mljekare napravljen punkt za habasti otpad
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Zaposleni londonske kompanije za čišćenje kuća, Just Clear, pronašli su prošlog decembra stare računare, prenosi Bug.hr

Pročitajte još

U početku nisu bili u potpunosti sigurni na što su naišli, ali nakon razgovora sa stručnjacima, otkrili su da su pronašli rijetke komade tehnološke istorije – mikroračunar Q1 iz 1972. godine s ugrađenim štampačem i Q1 Lite iz 1976. s eksternim štampačem.

– Svake godine, naši timovi za održivo čišćenje prikupe hiljade računala iz domova i tvrtki diljem zemlje. Povremeno naiđemo na predmete dovoljno važne da ih sačuvamo i arhiviramo za budućnost – rekao je za Live Science osnivač kompanije Just Clear, Brendan O’Šea.

Vijest o ovom nesvakidašnjem otkriću brzo se proširila, pa su ovi mikroračunari već bili izložena na izložbama, uključujući i jednu na Univerzitetu Kingston u Londonu.

Ovoga će vikenda računala biti ponuđena i na aukciji Heritage Auctions, gdje se nagađa da bi mogli postići cijenu višu od 60.000 dolara po komadu.

Inače, Q1 je proizvela kompanija Q1 Corporation iz Njujorka i bio je to najraniji mikroračunarski sistem na svijetu s jednim čipom (Intel 8008) umjesto višestrukih mikroprocesora. Imao je ugrađeni ekran, tastaturu i štampač.

Q1 debitirao je u decembru 1972. godine kasnije, dok je manja verzija s eksternim pisačem, Q1 Lite, izašla na tržište četiri godine kasnije. Prema Heritage Auctionsu, oba modela prodavala su u ono vrijeme za više od 90.000 dolara, što ih je činilo preskupima za individualnu upotrebu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu