Društvo

(FOTO) "Rudnik zlata" koji mnogi još nisu otkrili: Većina nas BEZ INTERNETA NE MOŽE NI SATA, ali znate li koliko je onih koji ga baš nikada nisu koristili

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati. S druge strane, u Srpkoj postoje i oni koji internet apsolutno nikada ne koriste.  

DJEVOJKA ZA LAPTOPOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ova tema je bila veoma zanimljiva i statističarima. Republički zavod za statistiku Srpske, na osnovu istraživanja sprovedenog u 2023. godini, objavio podatke o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u domaćinstvima i od strane pojedinaca u Srpskoj.

U 2023. godini 27,7% lica starosti 16-74 godine na teritoriji Republike Srpske izjavilo je da nikada nije koristilo računar, a 11,7% da nikada nije koristilo internet – pokazuju podaci.

Priključak u domaćinstvima

Dodali su da internet priključak ima 84,8% domaćinstava.

Analiza zastupljenosti internet konekcije u domaćinstvima prema tipu naselja pokazala je da u gradskom području internet priključak posjeduje 89,1% domaćinstava, a 81,9% domaćinstava u naseljima ostalog tipa – obajvili su statitičari.

Magistar komunikologije Borislav Vukojević kaže da podatak prema kojem 11,7% građana nikada nije koristilo internet aposlutno nije alarmantan.

Postoji dio starije populacije kojima to ne treba, žive u ruralnijim krajevima i bave se poljoprivredom. Sam procenat nam u ovom slučaju ne govori mnogo, jer on kao broj nije uopšte strašan – rekao je Vukojević.

Naša populacija je, kako kaže, dosta mala pa ga taj procenat čak i pozitivno iznenađuje u smislu statistike.  Objasnio je da se internet generalno koristi u skladu sa opštom pismenošću i sa digitalnim i informastičkim sposobnostima.

Pročitajte još

Internet istovremeno može da bude rudnik zlata za napredovanje u karijeri i poslovanju, a sa druge stane može da bude zanimljiva igračka za zabavu – rekao je Vukojević.

Kod nas se, kako kaže, u većini slučajeva koristi za informisanje i zabavu. Korišćenje za napredovanje u karijeri, neke kurseve ili vještine je na veoma niskom nivou.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu