Svijet

(FOTO) RUSI JURIŠAJU NA HARKOV Približavaju se ključnom gradu, američki analitičari navode 5 MOGUĆIH SCENARIJA

Stanovnici ukrajinskog pograničnog grada Vovčanska u Harkovskoj oblasti na istoku zemlje evakuisani su iz svojih domova u petak zbog ruskog napada tenkovima.

Ukrajinska vojska
FOTO: MARIA SENOVILLA/EPA

Desetine stanovnika Vovčanska i okolnih sela evakuisani su tokom pauza u borbama na bezbjedne lokacije, prenio je Rojters.

Glavni patrolni policajac Vovčanska Oleksij Harkovski rekao je da su ruske snage od četvrtka za 24 sata ispalile nekoliko stotina artiljerijskih projektila i na desetine kasetnih bombi.

Harkovski je istakao da ruske trupe za sada nisu ušle u Vovčansk.

Oglasio se Zelenski

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se u Harkovskoj oblasti nastavljaju odbrambene borbe protiv pokušaja ruskih snaga da izvedu ofanzivne akcije i napreduju dublje u teritoriju Ukrajine.

– U toku su i borbe za naselja u pograničnoj zoni, koja su zapravo bila u sivoj zoni – Strelečja, Piljnoje i Borisovka, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogircevo – navedeno je u saopštenju, a prenosi Unian.

Dodaje se da ukrajinske odbrambene snage djeluju na pripremljenim linijama odbrane.

Ruske snage su juče ujutro pokušale da probiju odbrambenu liniju ukrajinske vojske u oblasti Harkova, a za jačanje odbrane na tom sektoru fronta upućene su rezervne jedinice, navodi Unian.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski podnio je sinoć Zelenskom izvještaj o situaciji na frontu, odbrani i jačanju položaja, posebno u Harkovskoj oblasti i na pravcu Časovog Jara.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinsko vojno-političko rukovodstvo ima informacije o obimu ruskih snaga i njihovom planu da probiju odbranu Harkovske oblasti, dodajući da ukrajinske odbrambene snage pružaju otpor ruskim trupama.

– Glavna je Harkovska oblast. Ruske trupe su danas pokušale da prošire operacije protiv Ukrajine – rekao je Zelenski sinoć u video poruci i istakao da su Oružane snage Ukrajine ojačane u pravcu Harkova.

– I duž naše državne granice i duž cijele linije fronta uvijek ćemo uništavati okupatora tako da osujetimo sve ruske ofanzivne namjere – rekao je on, prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski je naveo da se sada radi sve što je potrebno da se zaštite sve pozicije, dodajući da je istovremeno važno da partneri podrže Kijev blagovremenim snabdevanjem.

ISV: Rusi 30 km od Harkova

Američki institut za proučavanje rata (ISV) objavio je da se vojska Ruske Federacije nalazi 30 km od Harkova, ali da 50.000 vojnika neće biti dovoljno da opkoli grad.

U najnovijoj analizi stanja na frontu navodi se da su ruski napadi izvedeni u cilju izviđanja, a ne kao pokušaj zauzimanja milionskog grada Harkova i da informacije iz otvorenih izvora sugerišu da ruske snage nemaju dovoljno vojnika u obližnjim oblastima da ga zauzmu.

Ruska vojska na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini

Ruska vojska na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini

ISV je najavio i pet mogućih ciljeva novog ruskog prodora u pravcu Harkova.

– Smanjite ukrajinske snage duž linije fronta od 1.000 kilometara i tako otvorite nove mogućnosti ruskim snagama u Donjecku, na istoku Ukrajine.

– Povući ukrajinske snage prema Vovčansku u oblasti Harkova kako bi svojim snagama olakšale zauzimanje Kupjanska, važnog grada u istom regionu

– Stvoriti demilitarizovanu ili tzv „sanitarnu tampon zonu“ u Ukrajini da bi spriječila upad antikremljanskih ruskih partizana u rusku oblast Belgorod.

– Stvorite paniku u Ukrajini.

– Stvoriti uslove za veću buduću ofanzivu ka Harkovu.

– Ako bi ruska komanda namjeravala da zauzme grad Harkov, onda bi ruske snage vjerovatno napale i zapadno i severozapadno od grada, navodi se, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu