Društvo

(FOTO) Širom Srpske služene božićne liturgije "Srpski narod utemeljen na vjeri i treba da bude ponosan na svoju tradiciju i običaje"

U hramovima širom Republike Srpske održane su božićne liturgije i pročitane božićne poslanice.

Božićne liturgije u gradovima Srpske
FOTO: SRNA

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem služio je u ponoć Božićnu liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci i poručio brojnim vjernicima da se treba moliti da tamo gdje se vode ratovi što prije zavlada mir, jer je to pretpostavka za svaki ljudski život.

Zato se danas najviše sjećamo onih koji na pravdi stradaju tamo gdje se vode ratovi i molimo se da car mira blagoslovi da tamo što prije zavlada mir kako bi svi ljudi uživali u blagodeti mira, jer je to pretpostavka za svaki normalan ljudski život – rekao je vladika Jefrem u besjedi.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je Božićnu liturgiju u Sabornoj crkvi u Bijeljini, poručivši da je srpski narod utemeljen na vjeri i treba da bude ponosan na svoju tradiciju i običaje.

Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Božićna liturgija u Hramu Hrista Spasitelja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Božić u Banjaluci
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Cijela Ukrajina je promijenila kalendar, a onda će odmah uz to promijenti i vjeru. Mi Srbi smo postojani, nećemo mijenjati ništa što je iz naše tradicije i što naše pravoslavlje govori – rekao je vladika Fotije.

Božićne liturgije jutros su služene u punim crkvama na području Srebrenice i Bratunca kao i u manastirima Svete Trojice u Sasama i Pokrova Presvete Bogorodice u Karnu u srebreničkoj opštini. Od pet srpskih crkava u bratunačkoj opštini, liturgije su služene u crkvama Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, Svetog Petra i Pavla u Kravici i Svetog Tome u Fakovićima.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu jutros je služena Božićna liturgija i pročitana Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog i episkopa Srpske pravoslavne crkve koja se tradicionalno upućuje povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

U pravoslavnim hramovima na području Šamca služene su liturgije povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića u prisustvu velikog broja vjerniku koji su ispunili i crkvene porte.

Tri zlatnika, dar opštine Šamac, u česnici koja je nakon liturgije povodom Božića podijeljena vjernicima u crkvi Svetog Velikomučenika Dimitrija, pronašli su osmogodišnji Nemanja Pašlić, šestogodišnji Aleksej Blagojević i četrdestogodišnja Stanka Kojić.

Pročitajte još

U obnovljenom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Velikoj Sočanici u Derventi brojni vjernici dočekali su najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Nakon što su završeni unutrašnji radovi i vraćen crkveni inventar, bogosluženje je održano na Badnji dan uz tradicionalno nalaganje badnjaka, a veoma svečano bilo je i na jutrošnjem uranku.

Božićna liturgija služena je i u Bosanskom Petrovcu. Služio ju je vladika bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije. Mnogobrojni vjernici u Hercegovini prisustvovali su božićnim liturgijama koje su služene u ponoć ili u ranim jutarnjim časovima u pravoslavnim hramovima, piše RTRS.

U Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju ponoćnu božićnu liturgiju služilo je sveštenstvo tog hrama u prisustvu brojnih vjernika, koji su pristupili svetom pričešću nakon višesedmičnog Božićnog posta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu