Sudbine

(FOTO) "Svi su nas lijepo prihvatili" Albanka udajom došla iz Tirane u kuću Stefanovića, a sina kog je povela sa sobom je JEDINO DIJETE u 3 srpska sela

U Kosmovac je prije šest godina iz Albanije došla Anila Cakoni (48) sa sinom Klausom.

Anila Cakoni sa suprugom i djetetom
FOTO:

Kosmovac, belopalanačko selo koje se nalazi ispod samog Trema, najvišeg vrha Suve planine nadaleko je poznato po svojim vrijednim stočarima i drvarima, ali ga nije zaobišla sudbina ostalih suvoplaninskih sela.

 Mladi su se u potrazi za poslom u fabrikama odselili u Niš, Belu Palanku, Beograd, Pirot, Crvenu reku i druga mjesta, a u selu su ostali samo stari ljudi.

Po završetku Drugog svjetskog rata u Kosmovcu je živjelo više od 400 ljudi, sada svega 40-tak.

Jedina porodica u tri sela sa djetetom

Zahvaljujući njoj u Kosmovcu se može čuti dečiji smijeh, a Anila i njen suprug Senta Stefanović sada su jedina porodica sa djetetom, ne samo u tom mjestu, već i u susjednoj Toponici i Miljkovcu. Anila ističe da joj se sviđa život u Kosmovcu, mada ranije nikada nije živjela na selu.

– Živjela sam u Tirani, krojačica sam po struci i imala sam svoj krojački salon. Sa sadašnjim suprugom me je upoznao čovjek koji je poznavao i mene i njega. Senta je htio da se oženi i taj čovjek ga je doveo u Tiranu. Upoznali smo se i Klaus i ja smo došli u Kosmovac. Svi su nas lijepo prihvatili, vrlo su ljubazni prema nama. U početku nisam znala ni riječ srpskog, ali učila sam malo po malo. Pomoglo mi je to što znam odlično italijanski pa sam gledala serije na italijanskom jeziku sa prevodom na srpski. Klaus mi sada pomaže oko mnogih riječi jer je sada treći razred i odlično govori srpski. Kada je pošao u prvi razred išla sam i ja jedno kraće vrijeme u školu i jedan nastavnik mi je držao časove srpskog jezika. Sada je drugačije, znam da pišem i ćirilicu, mada je još loše čitam – rekla je Anila u razgovoru za Niške vesti.

Oduševila je priroda sela

Ona je kazala da joj se u Kosmovcu sviđa to što nema gužve i buke kao u gradu.

– Priroda je divna, vazduh je čist. Jedemo domaću, zdravu hranu koju sami proizvodimo bez ikakvog prskanja. Klausu je ovdje lijepo. Po cijeli dan je u prirodi i na čistom vazduhu. Obožava to što ovdje ima svog psa i konja, naučio je već da ga jaše. Ima vrlo često djece u selu jer dolaze sa roditeljima koji obilaze svoje kuće i imanja, pa se igra sa njima – kazala je Anila.

Prema njenim riječima, život u selu mnogo se razlikuje od onog koji je ona vodila u gradu.

– Tamo sam imala puno posla, mnogo mušterija jer umijem da šijem svu žensku garderobu – suknje, haljine, komplete. Da bi stigla da završim sve porudžbine, nekada sam morala da spavam u salonu. Imam i ovdje puno posla, ali je drugačije, opuštenije. Imam obaveze u kući i na njivi, i pomažem suprugu u mnogim poslovima. Ovdje sam naučila da sadim baštu, da kopam krompir. U Albaniji je moja baka imala malo paradajza i paprika, ali to je bilo po desetak strukova, a ovdje imamo veliku baštu. Čuvamo krave, a ranije smo čuvali i ovce, ali morali smo da ih prodamo kada je prije dvije godine moj svekar doživio moždani udar. Čuvanje ovaca je velika obaveza, a suprug ima puno posla oko obezbjeđivanja sijena za krave, a i sječe drva. Pored toga svakog dana vozi Klausa do škole u Crvenoj reci i vraća ga otuda, jer nema drugog načina da ide u školu. Crvena reka je 14 kilometara daleko – objasnila je Anila.

Kusovac nekada vrveo od ljudi

Dodala je da je ovih dana položila testove za polaganje vozačkog ispita i nada se da će uskoro položiti vožnju tako da će preuzeti obavezu da vozi sina u školu. Anila je kazala da je preko interneta u stalnom kontaktu sa roditeljima, bratom i sestrom koji žive u Tirani, a preko ljeta obavezno ide tamo da ih obiđe. Prema riječima Temeljka Stefanović (62), rođaka Sente Stefanovića, u vrijeme kada je on bio dijete Kosmovac vrveo od ljudi, a četvororazredna škola je imala 40 učenika.

– Klaus je sada jedino dijete u selu, a nekada je u selu bilo 100 đaka. Do četvrtog razreda su išli ovdje u školu, a od četvrtog do osmog u Crvenu reku. Čak je škola ovdje imala i svoju menzu. Nije bilo porodice da nije imala pune obore stoke. Domaćinstva su čuvala na stotine ovaca i na desetine krava, jer je ovo područje Suve planine “bogom danom” za stočarstvo. Na području Kosmovca postoji čak 60 izvora koji ne presušuju ni tokom ljeta kada su najveće suše, tako da i za ljude i za stoku ima dovoljno vode – rekao je Stefanović.

On je kazao da dosta ljudi iz Kosmovca, poput njega, nije napustilo svoja imanja iako žive u Crvenoj reci ili Beloj Palanci, već ih redovno obilaze, obrađuju njive i na Suvoj planini čuvaju stoku. Prema njegovim riječima, posljednjih godina Kosmovac su otkrili planinari i ljubitelji prirode, tako da se u selu sve više grade vikendice i sve je više onih koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi tog kraja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije