Društvo

(FOTO) Koliko treba da stavite novca u kovertu: Mladenci za jednu svadbu moraju da iskeširaju BRDO PARA

Ukoliko ovih dana razmišljate o organizaciji svadbe, biće vam potrebna ogromna sreća da pronađete slobodan termin, pogotovo ukoliko želite da svoj najvažniji dan sa prijateljima i porodicom proslavite za vikend.

(FOTO) Koliko treba da stavite novca u kovertu: Mladenci za jednu svadbu moraju da iskeširaju BRDO PARA
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Mjeseci koji su inače najtraženiji među mladencima maj, jun, ali i septembar, gotovo su svuda “bukirani”, a ponešto je, kako priča Nikola Janković iz Udruženja “Ivent industrija Srbija”, ostalo za oktobar i april. Ljetnji mjeseci, poput jula i avgusta, kako dodaje naš sagovornik, uglavnom su “rezervisani” za Srbe koji žive u inostranstvu.

Zbog toga sve veći broj mladenaca svoje veselje zakazuje i radnim danima, a kako Janković savetuje, u potragu za salom trebalo bi da krenu godinu do godinu i po dana ranije.

Trenutno još može da se nađe neki slobodan termin za vikend, mladenci treba da budu uporni i da ne odustaju. Zakazuje se i petak jer tada dobijaju popuste jer za vikend ne mogu da pronađu bend. Naravno, prvo “odu” oni lokali u kojima su cijene niže. Zato treba na vrijeme da počnu da traže. Evo, već se prodaju termini za 2025. godinu, i to najviše uzimaju Srbi koji su inostranstvu, posebno za avgust – navodi Janković.

svadba Darka Lazića
FOTO: ALEKSANDAR DOJKIĆ / RINGIER

Sa 80 na 100 KM po osobi

Zbog velikih poskupljenja, cijena paketa po osobi na svadbama skočila je sa 80 KM na 100 KM, a sagovornik ističe da se to u ovoj sezoni nije promenilo.

Poskupjela je struja, meso, akcize na alkohol... U skladu sa tim, podignuta je i cijena “stolice”. Mislim da će do kraja godine to ići za još, dva više. Što se tiče sledeće sezone, procjena je da će cijena po osobi skočiti za oko 10 odsto – ocjenjuje on.

Pročitajte još

Mladenci ove godine za prosječnu svadbu, koja u Srbiji podrazumijeva 200 gostiju, treba da iskeširaju najmanje 30.000 KM, piše Blic.

Tu ubrajam sve, i hranu, piće, dekoraciju, frizure, šminku, bidermajere... – ističe Janković.

U koverti bar 150 KM

Sagovornik otkriva i dilemu svih gostiju na svadbama i glavno pitanje – koliko da stavim u kovertu?

– Razgovarao sam sa mladencima posle proslave u vezi sa tim koliko su dobili para. Od 133 mladenaca, samo tri nisu povratila svotu novca koju su dali na svadbu. Apelovali smo na ljude, i to je izgleda urodilo plodom. Gosti treba da daju bar 150 KM po osobi. Dakle, ukoliko ide par, momak i devojka, ili muž i žena bez djece, onda je to 300 KM – kaže Janković.

Dodaje da je to ranije bilo 100 KM po osobi, ali da ta svota novca više ne može da pokrije sve troškove koje mladenci imaju.

Darko Lazić i Katarina svadba
FOTO: RINGIER

Janković se osvrće i na to kako se pokloni razlikuju od sredine do sredine, ali i kako je nekada bilo drugačije.

Prije su se mladenci kućili, pa onda od nekog gosta dobiju šporet, od nekog frižider, lampu… I danas toga ima, ali uglavnom u manjim sredinama. Mladenci u gradovima dobijaju koverte sa novcem. I to je ispravno, jer onda oni sami mogu da odluče u šta će taj novac da ulože – kaže on.

Podsjetimo, cijene su naglo skočile i nakon što je prošla pandemija korona virusa, a kako su ranije ispričali iz “Ivent industrija Srbije”, u 2023. godini bilo je za oko 4.000 svadbi manje nego u 2019. kao i da je buking opao za oko 30 odsto.

Sada se situacija stabilizovala i očekujemo više vjenčanja u ovoj sezoni – poručuje Nikola Janković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije