Svijet

(FOTO) Uprkos visokoj temperaturi turisti ne odustaju od posjete: Tokom toplotnog talasa u DOLINI SMRTI 50 STEPENI Celzijusa, vlasti izdale upozorenje

Dolina smrti u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama u centru za posjetioce "Furnace Creek" zabilježila je u četvrtak 50 stepeni Celzijusa (123 Farenhajta), nakon što je izdato upozorenje na ekstremne vrućine za ovu američku državu.

u Dolini smrti 50 stepeni Celzijusa
FOTO: TAYFUN COŞKUN/ANADOLIJA

Poznata kao jedno od najtoplijih mjesta na Zemlji, Dolina smrti opravdala je reputaciju, a bez obzira na visoke temperature turisti nisu odustali od posjete.

u Dolini smrti 50 stepeni Celzijusa
FOTO: TAYFUN COŞKUN/ANADOLIJA
u Dolini smrti 50 stepeni Celzijusa
FOTO: TAYFUN COŞKUN/ANADOLIJA

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Dolina smrti drži rekord s najvišom zabilježenom temperaturom. Zvanično najviša zabilježena temperatura je 134 stepena Farenhajta, ili 56,7 stepeni Celzijusa, izmjerena 10. jula 1913. godine na ranču Grenland u Dolini smrti.

Pročitajte još

Dolina smrti je najveći nacionalni park u SAD, a obuhvata 3,4 miliona hektara pustinje.

Naziv je dobila zahvaljujući grupi tragača za zlatom koji su putovali prema Kaliforniji 1849. godine. Na putu im se slučajno našla ova dolina. Skrenuli su sa staze u nadi da će pronaći prečicu, ali su se morali spuštati po goloj, posve isušenoj dolini iz koje nije bilo vidljivog izlaza. Dvojica iz grupe pronašla su izlaz iz doline i vratili se po ostale, a kada su napuštali dolinu, jedan od njih je uzviknuo: “Zbogom, Dolino smrti”. Tako se ovaj naziv i zadržao.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu