Kultura

(FOTO) Vidovdanske svečanosti u Trebinju: Otvorena izložba o stvaralaštvu slikarke Nadežde Petrović

Nadežda Petrović je najznačajnija srpska slikarka, velikan i heroina srpske umjetnosti, koja je postavila temelje modernog srpskog slikarstva, rečeno je večeras na otvaranju izložbe "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Muzeju Hercegovine u Trebinju u okviru Vidovdanskih svečanosti.

izložba "Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović" u Trebinju
FOTO: SRNA

Izložba je nastala u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerije “Nadežeda Petrović” iz Čačka i predstavlja originalna djela ove znamenite slikarke, prilagođena slijepim i slabovidim osobama, rekla je direktor ovog muzeja Sarita Vujković.

Ona je napomenula da je izložba rezultat povezivanja i saradnje prilikom obilježavanja značajnog jubileja – 150 godina od rođenja ove znamenite srpske slikarke, koju je Unesko pozicionirao kao evropsku ličnost 2023. godine.

Vujkovićeva je navela da su prvi put u Trebinju predstavljena originalna djela Nadežde Petrović i koncipirana su tako da postanu dio stalne postavke u trebinjskom muzeju. Ona je dodala da se u okviru izložbe nalaze posebno adaptirane i prilagođene taktilne reprodukcije za nekoliko umjetničkih djela iz spomen-sobe Galerije Nadežde Petrović u Čačku.

izložba
FOTO: SRNA
izložba
FOTO: SRNA
izložba
FOTO: SRNA
izložba
FOTO: SRNA

– Riječ je o četiri slike iz različitih perioda njenog stvaralaštva kada je putovala u Pariz i Provansu, kada je stvarala prvu jugoslovensku koloniju, kada se okrenula srpskoj tradicionalnoj umjetnosti koju je željela da uključi u moderno stvaralaštvo, ali i iz poznog stvaralašta sa slikom crkve Gračanice koja nas uvodi u period njenog stradanja, jer znamo da je izgubila život u velikoj epidemiji tifusa 1915. godine, pomažući kao bolničarka dobrovoljac – pojasnila je Vujkovićeva.

Ona je podsjetila da je Petrovićeva bila veliki borac za ženska prava i nacionalni identitet srpskog naroda, a postavila je i temelje moderne srpske istorije umjetnosti, zbog čega na nju svi treba da budu ponosni, jer su i brojni muzeji u regionu, ali i u palati Uneska u Parizu na poseban način predstavili njen rad povodom 150 godina od njenog rođenja, imajući u vidu da je Pariz za njeno stvaralaštvo bio izuzetno važan grad.

Pročitajte još

Direktor trebinjskog Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da je Nadežda Petrović heroina i ličnost na koju svi treba da se ugledaju, koja je spojila srpsko porijeklo i unijela istovremeno modernizam u srpsku umjetnost zahvaljujući školovanju, boravku i putovanjima po svijetu.

– Njena porodica je, takođe, ostavila veliki pečat u srpskoj istoriji i kulturi – navela je Grujićeva.

Branko Ćalović, direktor Umjetničke galerije “Nadežeda Petrović” iz Čačka, izrazio je zadovoljstvo što je izložba otvorena u Trebinju, za koje je rekao da je postao jedan od najljepših gradova na Balkanu, dodajući da je i Čačak bio prva prijestonica kulture Srbije i da su ta dva grada pobratimi koje vezuju zajednički korijeni, umjetnici i mnogi nosioci kulture.

On je rekao i da je Unesko ukazao na svjetski značaj ove srpske slikarke, koja je bila veliki patriota i aktivan društveni radnik, jer je radeći kao bolničarka dobrovoljac žrtvovala život.

Na izložbi su sva predstavljena djela Petrovićeve dopunjena objašnjenjima na Brajevom pismu, audio–vodičima i taktilnim reprodukcijama, koje je osmislio i izradio grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.Najavljeno je da će gostujuća predstava “Nenapisana pisma” – monodrama u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta iz Beograda Vanje Milačić, koja predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću, biti izvedena sredinom jula u Trebinju.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu