Banjaluka

(FOTO) "Vivia Run&More Weekend" Spektakl povodom 10. RMC Banjaluka Polumaratona

I ja trčim Banjaluku - bio je slogan 7.064 finišera u okviru šest trka “Vivia Run&More Weekend” festivala s međunarodnim odjecima.

(FOTO) "Vivia Run&More Weekend" Spektakl povodom 10. RMC Banjaluka Polumaratona
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND

Na stazi su bili trkači različitih profila i generacija, čiju pozitivnu energiju je teško prevesti u riječi. 

Najbrži na 21 km bio je Ivan Bubnov iz Rusije (1:11:18) koji je ovaj put trčao za Crnu Goru. No, rekordni razultat (1:02:31), koji je u Banjaluci i BiH ranije postigao Paul Tiongik iz Kenije, nije oboren. Polumaratonci su zasluženo dobili 10 novčanih nagrada u muškoj i ženskoj kategoriji, a najbrži Banjalučanin i najbrža Banjalučanka robne nagrade. Svi su, kako sami kažu, osvojili nevjerovatno iskustvo.

– Mislim da je ovo najbolja trka na Balkanu, i šire. Bio sam prošle godine i tada sam znao da ću se vratiti. Sada sam bio brži za 3,5 minuta. Nevjerovatna je energija na stazi. Okrepa na svakom koraku, muzika s vremena na vrijeme prodrma i da novu snagu… Hvala svima koji su bili podrška – priča najbrži među polumaratoncima, Ivan Bubnov. 

FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND
FOTO: VIVIA RUN&MORE WEEKEND

Kako je mali grad na obalama Vrbasa stao uz bok velikim sportskim centrima Evrope zna Goran Ćorić, idejni tvorac Metromedia RMC Banjaluka Polumaratona, koji ovu priču sa svojim timom predano gradi punu deceniju.

– Nije jednostavno. Odmah po završetku događaja počinju pripreme za novi. Mnogo se radi, ali umor nestaje onda kada osjetite adrenalin i pozitivnu energiju ovih sjajnih sportista, vidite zadovoljna lica svih učesnika festivala. I tako godinama. RMC Banjaluka Polumaraton slavi deseti rođendan. To je ozbiljan vremenski period. Djeca koja su tada bila na nivou Bambini Maratona sada postaju ozbiljni trkači. Zatvaramo krug. Praktično, odgojili smo jednu generaciju polumaratonaca u Banjaluci. Ponosni smo na tu činjenicu – priča Ćorić, uz naglašenu ocjenu da su nosioci vlasti morali jasnije prepoznati i snažnije podržati društveno odgovorne i zdrave priče poput ove.

Simboličnu podršku grada Banjaluka “Vivia Run&More Weekendu” u iznosu 5.000 maraka organizatori će donirati u dobrotvorne svrhe. Gradonačelnik Draško Stanivuković, tradicionalno, bio je prvi trkač na startu polumaratonske staze.

– Zaista poseban grad. Muzika na svakom koraku. Cijene povoljne. Ljudi puni energije, nasmijani, zbijaju šale na svoj račun, dominiraju mladi, gradonačelnik trči, svi trče… Skroz porodična atmosfera. Sjajno – priča Magdalena Lulić u ime najmasovnijeg i najbržeg tima festivala „Trčaona“ Zagreb, koji su dobitnici specijalne nagrade. 

Međutim, centralni Metromedia RMC Banjaluka Polumaraton i G-Drive 5k Team Run ove godine nisu bili izbor Svetozara Ristanovića i ekipe iz Novog Sada, koji Banjaluku ne propuštaju. Zato su snage odmjerili u okviru Imlek RMC 10k, gdje je najbolji rezultat imao upravo Đuro Borbelj iz Srbije (00:33:26).

– Novi Sad i Banjaluka su bratski gradovi. Za nas ovo nije samo trka. Događaji poput “Run&More Weekenda” ne samo da promovišu zdrav život i sport, već služe i kao platforma za okupljanje ljudi, njegovanje prijateljstva i međusobnog poštovanja – priča Svetozar Ristanović iz Novog Sada. 

A trke u kojima uspjeh nije mjeren satom i ove godine bile su Intersport School Run i Tropic Bambini Maraton. Djevojčice i dječaci do 7 godina starosti trčali su u društvu roditelja, staratelja ili volontera. Park „Mladen Stojanović“ i plato ispred Banjalučke arene odzvanjali su smijehom i dječijom radošću. 

– Učestvujem na većini uličnih trka za djecu u regionu, ali u Banjaluci sam prvi put. Privukle su me fotografije. Iskreno, nigdje nisam vidjela toliko djece na jednom mjestu. Zamolila sam roditelje da me dovedu. Uživo je sve još luđe. Presrećna se vraćam u Crnu Goru – kaže Anđela Knežević (12) iz Nikšića. 

Svaki učesnik festivala imao je priliku da podrži razvoj sportske kulture među generacijama koje rastu zagledane u pametne telefone – doniranjem 2 KM ili prodajom osvojenih kilometara zdravlja. Novac će biti usmjeren Pokretu „Marina Maljković“, koji na košarkaški teren izvodi djevojčice iz Banjaluke. 

– Razvijanje zdravih navika kod novih generacija nit je koja povezuje “Vivia Run&More Weekend” i Pokret “Marina Maljković” u Banjaluci. Zaista sam ponosna na ovu društveno korisnu priču i partnerstvo za sport – kaže Jadranka Ćosić Trkulja, košarkaški trener.

Jedinstvenu Nektar Color Fun Ran trčali su i oni koji nikada nisu mislili o trkačkoj stazi. Pustićemo fotografije da govore…

BiH ima puno uličkih trka, ali ono što Banjaluku izdvaja je šarenilo i živost festivala. Na stazi su bili trkači svih profila i generacija, čiju pozitivnu energiju je teško opisati riječima. Čini se da u sve podjele, kojima obiluje postkonfliktno društvo poput našeg, ostale u domenu politike. Treba li Bosni i Hercegovini “Run&More Weekend”? Da li je to uopšte pitanje?

Prijatelji festivala su: Vivia, Metromedia Group, Imlek, G Petrol, Sport Vision, Tropic, Intersport, Nektar, Mtel, NLB banka, Predsjednik Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete Republike Srpske i Grad Banjaluka. 

Generalni medijski pokrovitelj je Radio-televizija Republike Srpske, a medijski partneri ATV, UNA TV, Radio-televizija Herceg Bosne, K3, ELTA TV, Dnevni Avaz, Glas Srpske, Bljesak Info, Buka, Banjaluka.net, Dnevni list, Srpskainfo, Nezavisne novine, Frontal.rs, BLink, Lola, Odgovorno, Srpska Cafe, Hard Rock radio, Uno radio, Kontakt radio, A radio, NES radio, Moje trčanje i Trčanje RS.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu