Politika

(FOTO) Za proboj koridora život dalo 888 heroja: Na Dugoj Njivi služen parastos i položeni vijenci poginulim srpskim ratnicima

Kod spomen-obilježja na Dugoj Njivi danas su brojne delegacije položile vijence i cvijeće za 413 poginulih boraca Vojske i Policije Republike Srpske i Republike Srpske Krajine u proboju koridora.

godišnjica proboja koridora
FOTO: SRNA

U ime institucija Republike Srpske vijenac su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, a u ime Srbije državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić.

godišnjica proboja koridora
FOTO: SRNA
godišnjica proboja koridora
FOTO: SRNA
godišnjica proboja koridora
FOTO: SRNA
obilježavanje 32 godine koridora , molitva
FOTO: SRNA

Cvijeće su položili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, te delegacija Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, predstavnici grada Doboja i drugih opština.

Cvijeće su na spomen-obilježje položili i učesnici marša “12 kilometara za 12 zvjezdica” koji su jutros krenuli iz Osječana kod Doboja na Duge Njive, te predstavnici Ujedinjenog ravnogorskog pokreta.

Prethodno je u manastiru Svetog velikomučenika Lazara na Dugoj Njivi služena sveta liturgija, a potom i parastos.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Pročitajte još

U borbama za proboj koridora poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te 19 pripadnika MUP i Vojske Republike Srpske Krajine.

Podsjećamo, na Dugoj njivi kod Modriče danas se obilježavaju 32 godine od proboja koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu