Banjaluka

(FOTO) Zatvaraju se posljednji kiosci u glavnoj ulici u Banjaluci: Nema više šetača, koji kupuju cigarete i novine

Glavna ulica u Banjaluci u posljednjih 120 godina je nekoliko puta mijenjala ime: od Kajzerštrase, do Carskog druma, Ulice Kralja Aleksandra, Ante Pavelića, Titove... Zvala se svakojako, ali je uvijek bila šetalište sa brojnim kioscima. Danas toga više nema.

napušteni kiosk
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cijelom dužinom glavne banjalučke ulice, danas rade samo 3 kioska, ali i oni broje posljednje dane.

kiosci u Banjaluci
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
kiosci u Banjaluci
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER
napušteni kiosk
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
napušteni kiosk
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Odlazimo, kiosci se zatvaraju – potvrdile su radnice koje uslužuju poslednje mušterije, istovremeno vraćajući trgovačke putnike, koji im nude robu.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, kiosk u centru grada, već odavno nije unosan biznis, kakav je bio nekad.

Kiosk, u kojem se prodaju novine, cigarete, grickalice i slične sitnice, i u koji najčešće svraćaju šetači, nije više ni odlika urbanog načina života, kako je to bilo ranijih decenija.

Pročitajte još

Jednostavno, promijenio se način života, a sa njim i način trgovanja.

Ne samo u Banjaluci, nego i u drugim većim gradovima, sve je manje šetača, a sve više ljudi koji se voze automobilima. Motorizovani potrošači nikad ne svraćaju u kiosk; oni sve kupuju u tržnim centrima ili supermarketima, gdje imaju obezbijeđen parking.

Drugi razlog je sve manja prodaja novina, onih starinskih, na papiru.

– Moj djeda je išao na kafu u hotel Palas i usput kupovao novine i cigarete na kiosku. Moj otac je šetao korzom, šacovao djevojke i kupovao na kiosku žvake i sportske revije. Ja ne šetam, idem na kafu ili autom ili biciklom, i vijesti čitam na portalima, preko mobilnog telefona – priča jedan Banjalučanin.

Pročitajte još

Uz promjenu način života, promijenio se i model poslovanja. Mali preduzetnici, koji imaju jedan ili 2 kioska, već se odavno teško nose sa konkurencijom, uključujući i onu nelojalnu, dakle, prodavce koji na pijacama, “ispod ruke”, prodaju na crno cigarete bez akciznih markica.

Kad je u pitanju “zvanična” konkurencija, veliki tržni centri su u prednosti, a kiosci nisu isplativ posao.

– U kioscima se uglavnom prodaje akcizna roba, prije svega cigarete, a propisi su takvi da se akcize plaćaju čim nabaviš robu namijenjenu za prodaju. Dakle, treba imati nekoliko hiljada maraka da ih unaprijed uložiš u robu. I inače, kad su kiosci u pitanju, troškovi su preveliki u odnosu na zaradu – objasnio je ranije za Srpskainfo ekonomista Zoran Pavlović.

Naravno, zatvaranje “starinskih” kioska sa cigaretama, novinama i čokoladicama, ne znači da su sa banjalučkih ulica nestali mali limeni objekti. Ali, u njima su sada prodajna mjesta Lutrije RS, prevozničkih fimi koje prodaju karte, te improvizovane kafeterije.

Sve se mijenja, pa i kiosci i centar Banjaluke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu