Politika

(FOTO) Žele i Stanivukovića i SNSD: Koji političari su “pobrali” pozitivne, a koji negativne ocjene Banjalučana u najnovijem istraživanju agencije IPSOS

Da se lokalni izbori održavaju ovih dana najviše izgleda za pobjedu imao bi aktuelni gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, bar ako je suditi po najnovijem istraživanju koje je sprovela Agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja IPSOS.

Draško Stanivuković
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Istraživanje je sprovedeno u periodu od 20. do 26. decembra u Banjaluci, a građani su mogli da biraju između tri kandidata: aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića (PDP), predsjednice Narodnog fronta, Jelene Trivić i aktuelnog ministra finansija i trezora BiH, Srđana Amidža (SNSD).

Trivićeva je ranije najavila da će Narodni front imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke, te da nije isključeno da to bude upravo ona, dok se za Amidžića već duže vrijeme spekuliše da je najizvjesniji kandidat SNSD za gradonačelnika u najvećem gradu Srpske.

To je vjerovatno i bio razlog zbog kojeg je Agencija IPSOS odlučila da u svojoj anketi Trivićevu i Amidžića postavi kao protivkandidate Stanivukoviću.

Predstavnici IPSOS pitali su stanovnike Banjaluke kome bi povjerili svoj glas u slučaju da se sada održavaju izbori za gradonačelnika.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Oko 47 odsto ispitanika izabralo je Stanivukovića, 29 odsto njih bi glasalo za Amidžića, a 24 odsto za Trivićevu.

Kada je u pitanju Stanivukovićev dosadašnji učinak kao gradonačelnika, 53 odsto ispitanika odgovorilo je da je zadovoljno njegovim radom, dok 43 odsto ispitanika nije zadovoljno radom skupštinske većine.

Ono što je zanimljivo jeste da Stanivukovićeva popularnost ne znači automatski da iste simpatije građani gaje i prema njegovoj stranci PDP.

Pročitajte još

Ako je suditi po ovom istraživanju, Stanivuković bi u slučaju pobjede opet mogao da ima problema sa skupštinskom većinom.

Naime, na pitanje za koju bi listu glasali građani Banjaluke, najviše njih, tačnije 35 odsto, svoj glas dalo bi SNSD.

Na drugom mjestu je PDP sa 26 odsto glasova, zatim slijedi lista “Za pravdu i red” Nebojše Vukanovića sa 11 odsto, te SDS i Narodni front sa po šest odsto glasova.

FOTO: GRAD BANJALUKA
FOTO: GRAD BANJALUKA

Zanimljivo je Banjalučani i dalje nisu zaboravili bivšeg gradonačelnika Igora Radojičića, iako se on još prije tri godine povukao iz političkog života Srpske.

Na pitanje kojoj se političkoj ličnosti u Banjaluci najviše može vjerovati, oko 19 odsto građana je glasalo za Stanivukovića, dok su po osam odsto glasova dobili Radojičić i njegov bivši stranački šef Milorad Dodik.

Iza njih slijede Trivićeva, šef Gradskog odbora SNSD, Vlado Đajić i Srđan Amidžić.

U anketi se našlo i pitanje da građani ocijene političare ocjenom od 1 do 5.

Sudeći po ovom istraživanju najviše negativnih ocjena Banjalučana dobio je predsjednik Gradskog odbora SNSD Banjaluka i direktor UKC, Vlado Đajići, a potom lider DNS, Nenad Nešić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu