Banjaluka

(FOTO) Život u kapi vode i Teslin transformator: Festival nauke u Banjaluci spremio bogat program, privlačan djeci i maldima

U Banjaluci je otvoren dvodnevni Festival nauke na kojem posjetioci mogu da vide veliku izložbu eksperimenata, naučnih demonstracija i ostalih sadržaja koji na zanimljiv način promovišu nauku.

Festival nauke
FOTO: MNRVOID

Hemijski sat, biljke u epruveti, levitirajući grafit, apoteka iz prirode, život u kapi vode, mozgalice sa končićima, robotika, muzej živih fosila, hemijski kokteli, Teslin transformator samo su neki od sadržaja 12. Festivala nauke koji se održava na dvije lokacije Univerzitetskom gradu i Prirodno-matematičkom fakultetu.

Organizator je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske koje je do sada uložilo više od 11 miliona KM u naučnoistraživačke projekte, od čega devet miliona KM za nauku i dva miliona KM za tehnologiju.

Pomoćnik ministra za naučnotehnološki razvoj Zoran Bjelajac rekao je da finansiraju naučne skupove, štampanje publikacija, izradu doktorskih disertacija, tehnološke projekte i ostalo.

On vjeruje da će Festival nauke zainteresovati osnovce i srednjoškolce za nauku, a moguće i opredijeliti ih za buduće zanimanje.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da će na ovom festivalu na zanimljiv način biti predstavljen različit spektar eksperimenata koji se izvode na fakultetima.

-Ovdje ćemo pokazati dopadljivu nauku, ali Univerzitet podržava najbolje u naučnoistraživačkom radu na način da ih i materijalno stimuliše – rekao je Gajanin novinarima povodom otvaranja Festivala nauke.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović smatra da svi fakulteti treba da uzmu učešća na ovom festivalu jer se razvojem nauka potvrđuje znanje stečeno u obrazovanju, ali i nadograđuje.

– U Republici Srpskoj imamo jedinstvenu priliku da nadogradnjom i promocijom znanja ostvarimo sve rezultate i prikažemo u najboljem svjetlu. Razvojem znanja kao glavnim resursom dolazi do toga da se razvijaju i ostale grane u društvu i privredne i društvene – istakao je Popović.

Festival nauke
FOTO: MNRVOID
Festival nauke
FOTO: MNRVOID
Festival nauke
FOTO: MNRVOID
Festival nauke
FOTO: MNRVOID

Prodekan za naučnoistraživački rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Milana Grbić rekla je da je važno promovisati nauku jer je to osnov i za razvijenu ekonomiju i tehnologiju, te ono na čemu treba intenzivno raditi.

Na ovogodišnjem Festivalu nauke predstavlja se 21 fakultet univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, Institut za genetičke resurse Banjaluka, Uprava za policijsku obuku, te nekoliko banjalučkih srednjih škola.

U Univerzitetskom gradu u sportskoj dvorani Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Festival nauke je moguće posjetiti od 9 do 18 časova, a na Prirodno-matematičkom fakultetu zainteresovani imaju priliku da posjete planetarijum, akvarijum i terarijum od 9 do 16 časova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu