Banjaluka

(FOTO) "Jedina krivica je što su bili pravoslavci" Draško Stanivuković prisustvovao pomenu za SRBE UBIJENE u Bijelom Potoku

Godišnji pomen za 54 srpska civila stradala u ustaškom pokolju na pravoslavni Vaskrs aprila 1942. godine, održan je danas kod spomen-obilježja u Bijelom Potoku, saopšteno je iz Gradske uprave.

Draško Stanivuković
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Parastosu je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je tom prilikom poručio da su uz Bijeli Potok i druga naselja u Banjoj Luci patila i stradala od ustaške ruke, boreći se za slobodu.

-Jedina krivica je to što su bili Srbi i pravoslavci, borili se za svoje i živjeli na svojim ognjištima, vjerovali u komšije, u prijatelje i u sve druge narode koji su ovdje živjeli – rekao je gradonačelnik, dodajući da kada pogledamo cijeli 20. vijek, 2,5 miliona Srba je pobijeno, a da nam se danas za svu žrtvu kao „nagrada“ pokreće sramna rezolucija protiv nas.

Obilježen pomen za Srbe ubijene u Bijelom Potoku
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Kako je istakao, naš je usud, nažalost, da trpimo nepravdu, ali da govorimo istinu i da imamo naš odgovor u nacionalnu politiku, da se borimo za svoje i da znamo šta je naša istorija i šta su naši korijeni.

Pročitajte još

-Upravo danas polažući vijence ovdje na ovom spomen-obilježju, kao i na Spomeniku borcima NOR, Banja Luka se prisjeća velike žrtve svog naroda za slobodu i svijeta i čovječanstva, ali i za našu vjekovnu slobodu na našim ognjištima – zaključio je gradonačelnik.

-O zločinu u Bijelom Potoku se dugo vremena ćutalo. Nećemo nikoga da mrzimo, ali ne smijemo da zaboravimo – rekao je Branko Milinković, predsjednik Udruženja porodica, potomaka i poštovalaca žrtava ustaškog terora Bijeli Potok, čiji su članovi porodice ubijeni u ovom mjestu, piše Bl portal.

Spomenik u naselju Bijeli Potok otkriven je i osveštan 2002. godine uz pomoć Grada Banje Luke i od tada se svake godine na drugi dan Vaskrsa organizuje parastos.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu