Digitalna Srpska

Francuska Administracija za civilno vazduhoplovstvo: Frekvencija 5G telefona može ometati RAD UREĐAJA U AVIONU

Posljednja generacija mobilnih telefona sa 5G tehnologijom može da zasmeta instrumentima za visinu u avionu, upozorila je danas francuska Administracija za civilno vazduhoplovstvo (DGAC), koja preporučuje isključivanje ovih aparata tokom leta.

Francuska Administracija za civilno vazduhoplovstvo: Frekvencija 5G telefona može ometati RAD UREĐAJA U AVIONU
FOTO: MILAN ILIC/RAS SRBIJA

Upotreba uređaja sa 5G tehnologijom u avionu može izazvati rizik od smetnji, što bi moglo da rezultira greškama prilikom očitavanja visine navodi se u saopštenju DGAC-a, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju se ističe da bi do toga moglo doći usljed miješanja signala iz izvora frekvencije koja je slične ili snažnije jačine od mjerača visine u avionu.

To bi miješanje moglo uzrokovati greške u instrumentima koji su od kritičnog značaja tokom slijetanja.

Administracija je prošle sedmice poslala upozorenja o ovom pitanju svim avio-kompanijama i preporučuje se da bi telefone sa 5G tehnologijom trebalo isključiti ili uključiti “avionski mod” tokom leta.

Većina država već duže vrijeme zahtijeva da telefoni budu isključeni ili u “avionskom modu” usljed zabrinutosti da bi mogli da smetaju navigacionoj i komunikacionoj opremi aviona.

Jačina signala sa baznih stanica 5G mreže nedaleko od najvećih aerodroma u Francuskoj je ograničena. DGAC vrši dodatna testiranja od novembra prošle godine, kada su francuski operateri mobilne telefonije dobili dozvolu da uvode usluge 5G tehnologije.