Biznis

Francuzi tvrde da se pripremaju propisi za embargo: Da li će Evropa ostati bez ruske nafte

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da je u toku izrada propisa o embargu na uvoz ruske nafte na nivou Evropske unije.

Francuzi tvrde da se pripremaju propisi za embargo: Da li će Evropa ostati bez ruske nafte
FOTO: DIMITRIS TOSIDIS/EPA

Le Mer je rekao za radio Evropa da taj potez traži francuski predsjednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Nadam se da ćemo u narednim nedjeljama ubijediti naše evropske partnere da prestanu da uvoze rusku naftu, dodao je on.

Inače, u Evropi traju rasprave o kupovini ruskog gasa u rubljama, a jedan broj evropskih kupaca već ove nedjelje mora da odluči da li će “Gaspromu” plaćati gas u valuti Rusije.

Pročitajte još

Evropska komisija i niz zemalja smatraju da će taj korak narušiti sankcije protiv Rusije, dok druge članice EU nisu saglasne sa tim.

Kako navodi ruski list Komersant, za sada je najvjerovatniji scenario prema kojem će pojedini “Gaspromovi” klijenti odbiti da plaćaju gas rubljama, što će dovesti do obustave isporuka početkom maja.

Rok za isplatu avansa za aprilske isporuke gasa na osnovu ugovora sa evropskim zemljama istekao je 15. aprila, a kompanije će biti u obavezi da isplaćuju dugove u rubljama.

Uobičajeno je da nakon isteka roka za isplatu nove isporuke, na osnovu dugoročnog ugovora, prodavac gasa ispostavlja račun u roku od pet dana. Kupac poslije toga ima sedam dana da taj račun izmiri, navodi Srna.

Ako novac nije uplaćen, kupac ima još dodatnih pet do sedam dana (grejs-period) da to učini. U slučaju da se to ne dogodi, prodavac ima pravo da obustavi isporuke gasa na osnovu dugoročnog ugovora, prenosi Blic.

“Gasprom” je 2014. godine obustavljao isporuke gasa “Naftogasu Ukrajine”, koji je prekinuo da plaća dug za taj energent.

Prihvati notifikacije