Banjaluka

Franjo Komarica nije više na čelu: Banjalučka biskupija izabrala novog biskupa

Papa Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnog vodstva Banjalučke biskupije Franje Komarice i imenovao novog banjalučkog biskupa don Željka Majića, sveštenika Mostarsko-duvanjske biskupije.

Željko Majić biskup
FOTO: LAUDATOTV/YOUTUBE/SCREENSHOT

Don Željko Majić rođen je u Drinovcima 28. marta 1963. godine, filozofsko-teološki studij završio je u Sarajevu, a za sveštenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaredio ga je 29. juna 1988. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve biskup Pavao Žanić.

Postdiplomski studij pastoralne teologije u Rimu, s boravkom u Međunarodnom zavodu svetog Pavla, pohađao je na Papinskom lateranskom univerzitetu i postigao magisterij u junu 1995. godine.

Pročitajte još

Nakon povratka sa fakulteta obavljao je više pastoralnih službi u Hercegovini, a vicerektorom Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu imenovan je 17. juna 2006. godine, prenose Nezavisne novine.

U toku svoje šestogodišnje službe, okupljajući hrvatske studente u Rimu, priredio je četiri zbornika njihovih radova, posljednja tri uredio je zajedno sa don Božom Golužom, a 2011. objavljena je i njegova knjiga razmišljanja “Oče, oprosti nam!”.

Uz saradnju s oko 30 hercegovačkih sveštenika priredio je i “Vodič kroz Godinu vjere: Obitelj – žarište vjere”.

Generalnim vikarom Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije imenovan je 2012. godine, a od 2019. obavlja službu ravnatelja Karitasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije