Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Galijašević: Gačićevi nekadašnji saborci iz odreda “El mudžahid” mu pomažu u skrivanju od policije

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević izjavio je da je višestruki ubica Edin Gačić samo jedan od hiljada radikalnih islamista u Federaciji BiH (FBiH) i da među njima ima pomagače koji mu pomažu u skrivanju od policijske potjere.

Galijašević je uvjeren da Gačiću pomažu njegovi nekadašnji saborci iz odreda “El mudžahid” ili neki drugi radikalni islamisti.

– Prostor na kojem se Gačić nalazi je teritorija gdje je za vrijeme rata djelovala Četvrta muslimanska brigada kojom je komandovao sadašnji glavni imam džamije “Kralj Fahd“ u Sarajevu, Nezim Halilović Muderis – rekao je Galijašević Srni.

On smatra da su sadašnji Gačićevi zločini rezultat bezbjednosnih propusta i rizika koje su planirale bezbjednosne agencije BiH.

– Gačić nije praćen ni nadziran dovoljno, niti je adekvatno procijenjen. Riječ je o patološkom ubici, a ne kako piše u izvještajima „šizoidno-paranoidnoj osobi“. On je, prije svega, devijantan karakter i fanatik – istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, ubistva koja je počinio Gačić su iz ubjeđenja, jer on smatra da to tako treba.

– Takve su budale išle da ratuju u Siriju, a sada ih ovdje puštamo na slobodu. Gačić se skriva po kućama i sigurno ima pomagače među istim takvim kakav je i on – dodao je Galijašević.

On je upozorio da se BiH suočava sa posebnom vrstom društvene patologije u kojoj 10.000 takvih poput Gačiuća, hodaju Federacijom, organizuju vehabijska naselja i navodno humanitarne organizacije.

– Gačića svesti na nivo njegovog psihičkog stanja znači zanemariti činjenicu da je preko 300 takvih otišlo u Siriju da upravo ovako ubijaju, da je hiljade njih organizovalo stotine vehabijskih naselja u BiH, da nas UN prate kao bezbjednosni problem – naglasio je Galijašević.

On je poručio da bezbjednosni sektor ne treba da liječi, već da rješava bezbjednosne probleme, a Gačić je samo vrh ledenog brijega, pojedinac u okviru sistema koji mora biti srušen.

– Gačić je dobar povod da se to analizira i da se ne gura pod tepih više – zaključio je Galijašević.

Gačić je u bijegu od prošlog ponedjeljka, 4. februara, kada je u mjestu Podorašac kod Konjica ubio Sauda Sultanića, a u sumnjiči se i da je u subotu, 9. februara, u Suhodolu kod Tarčina ubio i policajca FUP-a Mahira Begića.

Ranije je odslužio zatvorsku kaznu za ubistvo bivšeg saborca i svoje majke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO