Politika

Galijašević: Izetbegovićeve izjave otkrivaju da SDA kontroliše fabrike naoružanja u FBiH

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević istakao je da su ekstremističke izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića dio predizborne kampanje, ali i da otkrivaju da SDA pod svojom kontrolom ima fabrike naoružanja u Federaciji BiH /FBiH/.

Galijašević: Izetbegovićeve izjave otkrivaju da SDA kontroliše fabrike naoružanja u FBiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Njegove prijetnje haubicama, naoružanjem i vojnom opremom, otkrivaju bitnu stvar – da SDA koja kontroliše federalnu Vladu ima fabrike naoružanja, te da, pored šest velikih namjenskih fabrika koje kontroliše, SDA ima svoje paraobavještajne, parapolicijske strukture, vehabije i druge instrumente za rušenje mira –  rekao je Galijašević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se problem Izetbegovićevih prijetnji ogleda u činjenici da namjensku indutriju u FBiH ne kontroliše niko od zvaničnih institucija u BiH.

Prema njegovim riječima, jasno je da Bakir Izetbegović brutalna ubistva na Vozući naziva incidentom, kao i ubistva Srba po Sarajevu, ubistva vojnika u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni.

– Kada se pogledaju cifre, jasno je da je 30.000 Srba i 7.500 Hrvata poginulo u proteklom ratu – rekao je Galijašavić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović juče je u Ahmićima zaprijetio ratom i rekao da su zločini koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH “sporadični incidenti”.

– Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i nek svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati – rekao je Izetbegović.

Izetbegović je tom prilikom naglasio da “Bošnjaci više nikad ne smiju da budu slabi”, prenio je portal “Dnevnik”.