Hronika

Galijašević: U BiH još nema ozbiljne borbe protiv terorizma

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je Srni da u BiH i dalje postoje strukture koje ne žele ozbiljnu borbu protiv terorizma, već povremenim hapšenjima samo umiruju međunarodnu javnost da se nešto u tom smislu radi.

Galijašević: U BiH još nema ozbiljne borbe protiv terorizma
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Galijašević je ocijenio da je jučerašnje hapšenje dvadesetosmogodišnjeg Maksima Božića, koji je koristio i imena Mirza Gradaščević i Ebu Muhamed, pokazatelj da promjena na čelu Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koju sada vodi vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH, daje određene rezultate, ali da nije riječ o ozbiljnom obračunu sa terorizmom.

On je poručio da obračun mora biti ozbiljan ako se zaista želi boriti protiv terorizma, a ne “povremenim hapšenjima zavedene djece” umirivati i lagati međunarodnu javnost.

Prema njegovim riječima, jučerašnje hapšenje pokazuje koliko je radikalna islamistička ideologija opasna po mlade ljude, čak i ako su rođeni u hrišćanskim porodicama, odnosno da mogu biti zavedeni, zloupotrebljeni i spremni na terorističke akcije.

Govoriti o jučerašnjem hapšenju, a ne govoriti o ulozi Gornje Maoče u terorizmu, terorističkoj prijetnji, slanju džihad ratnika u Siriju, vezama sa bečkom vehabijskom i terorističkom centralom, o Nusretu Imamoviću – znači stvari ostavljati onakve kakve jesu – rekao je Galijašević.

On je dodao da je Gornja Maoča teroristički kamp Al kaide i “Nusra fronta”, te da je tvorac i organizator ovog kampa Nusret Imamović, čovjek koji se nalazi na najnovijoj konsolidovanoj listi Savjeta bezbjednosti UN kao jedan od glavnih terorističkih vođa u “Nusra frontu”.

Galijašević je naglasio da se na toj listi vidi da je BiH dala Imamoviću dva pasoša i da je za njim raspisala samo plavu Interpolovu objavu, što je presedan, s obzirom na to da lica koja se nalaze na listi Komiteta za protivterorizam i Savjeta bezbjednosti UN obavezno dobijaju crvenu Interpolovu potjernicu.

– Imamović je već tri ili četiri godine jedan od vođa `Nusra fronta` u Siriji, a za njim nemamo crvenu Interpolovu potjernicu. Na plavoj objavi, koja ne podrazumijeva hapšenja, privođenja niti represivne mjere, nemamo ni njegovu fotografiju. Mi varamo u međunarodnoj saradnji sa Interpolom i sa partnerima iz drugih zemalja, prikrivamo njegov stvarni identitet i zato je dobio dva pasoša – istakao je Galijašević.

On je ukazao da BiH nema nijednu akciju koja bi spriječila finansiranje terorizma ili “pranje novca” zbog finansiranja terorističke aktivnosti.

Galijašević je istakao da je u borbi protiv terorizma prvo potrebno prepoznati radikalnu islamističku ideologiju kao nosioca terorističke prijetnje, kao i onemogućiti finansiranje takvih aktivnosti.

On je zaključio da u BiH postoje i portali koji reklamiraju Al kaidu, “Nusra front” i “Islamsku državu”.

Pripadnici Sipe uhapsili su juče dva lica i tokom pretresa na dvije lokacije u Sarajevu pronašli određenu količinu oružja i zastave koje asociraju na one koje koristi “Islamska država”.