Politika

Galijašević za Srpskainfo: Helez izmislio tajne kampove u Srpskoj kako se ne bi pričalo o vehabijskim komunama u FBiH

Tvrdnje Zukana Heleza kako u blizini Rogatice, navodno, postoje tajni vojni kampovi s ruskim instruktorima predstavljaju nevjerovatnu budalaštinu čovjeka koji ni po čemu nije zaslužio da se nalazi na mjestu ministra odbrane.

Galijašević za Srpskainfo: Helez izmislio tajne kampove u Srpskoj kako se ne bi pričalo o vehabijskim komunama u FBiH
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Ovo za Srpskainfo kaže stručnjak za bezbjednost, Dževad Galijašević, komentarišući buru u javnosti koju je Helez podigao svojom kontroverznom izjavom.

Navodeći da ne postoji nijedan dokaz o navodnim tajnim kampovima na teritoriji Republike Srpske, što se s druge strane, kako kaže, ne može reći za Federaciju BiH, Galijašević ocjenjuje da je Helezova namjera bila da skrene pažnju s nepobitnih činjenica.

Odlazak na strana ratišta

– Na teritoriji Federacije BiH postoje vehabijske komune i paralelni džemati. Mnogi od njih su kampovi iz kojih se odlazilo na strana ratišta. Preko tih kampova 500 ljudi je otišlo u Siriju. Europol i Interpol o tome izvještavaju, UN na svojoj konsolidovanoj listi o tome izvještava i identifikuje glavnog komandanta iz Maoče, Nusreta Imamovića, kao globalnog teroristu. Ako Helez misli da će izmišljenom pričom o nekakvim obukama koje se dešavaju na tlu Republike Srpske ukloniti priču o terorističkoj prijetnji iza koje oni stoje, grdno se vara – tvrdi Galijašević.

Zukan Helez
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Dodaje da se SDP, čiji je Helez član, nema hrabrosti obračunati s ratnim nasljeđem, kao ni nasljeđem SDA.

– Mudžahedini, teroristi, terorističke akcije… to nasljeđe je živo i ono se nikad nije ni pokušalo oslabiti. Bile su samo dvije pravosudno tužilačke akcije u tom smislu, „Svjetlost“ i „Damask“, pa su obje propale – tvrdi Galijašević.

Pročitajte još

Istraga

Između ostalog, Galijašević ističe da je u drugom planu ostala Helezova izjava kako su u BiH „došle i neke vojne jedinice sa Zapada“.

– Međutim, on to vjerovatno neće otkriti ni svom zamjeniku ministra iz reda srpskog naroda, a još manje vrhovnoj komandi u Predsjedništvu BiH kako srpski član tog tijela, Željka Cvijanović, ne bi ništa saznala. Onaj ko trpi Heleza na mjestu ministra odbrane zapravo direktno ruši BiH. Helez svojim ponašanjem najbolje govori da ovo nije država – kaže Galijašević.

Tužilaštvo BiH danas je objavilo da će pokrenuti istragu zbog navoda Zukana Heleza o „tajnim vojnim kampovima“ na teritoriji Republike Srpske.

Na Helezovu izjavu juče i danas reagovali su brojni zvaničnici Republike Srpske, kao i načelnik Rogatice, poručujući da su tvrdnje ministra odbrane BiH potpune besmislice.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu