Politika

Ganićevi advokati podnijeli krivičnu prijavu protiv tužioca zbog predmeta "Dobrovoljačka"

Pravni tim bivšeg člana Predsjedništva Republike BiH Ejupa Ganića podnio je krivičnu prijavu protiv tri tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, za koje smatraju da su počinili krivična djela u istrazi predmeta "Dobrovoljačka".

Ganićevi advokati podnijeli krivičnu prijavu protiv tužioca zbog predmeta "Dobrovoljačka"
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
Ejup Ganić

Senad Pećanin, koji je na čelu pravnog tima, potvrdio je za Kliks da je krivična prijava podnesena, i to protiv v.d. glavnog tužioca državnog tužilaštva Milanka Kajganića te tužioca Gordane Tadić i Gorana Salihovića.

Najavljeno je da će protiv njih pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) biti podnesene disciplinske prijave.

Ocijenjeno je da su oni počinili krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” i “Nesavjestan rad u službi”. Ganićevi advokati smatraju da su spomenuti tužioci svjesno opstruisali istragu u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno u krivičnom predmetu protiv Ejupa Ganića. Tvrdi se da su navedeni tužioci poduzimali radnje suprotne vršenju tužilačke funkcije.

Pročitajte još

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je nedavno potvrdio optužnicu protiv deset osoba osumnjičenih u predmetu “Dobrovoljačka”.

Osim Ganića, optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Ismet Dahić, ratni član Štaba Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine (TO BiH) Zaim Backović, penzionisani generali Hamid Bahto, Hasan Efendić i Fikret Muslimović, komandant u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Jusuf Pušina, bivši načelnik Policijske stanice Stari Grad Enes Bezdrob i komadant odreda Bosnae 52 Mahirr Žiško.

Optuženi su početkom ovog mjeseca od VSTV zatražili da preispita djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine u ovom predmetu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu